Όταν περπατάμε με σκοπό, δηλαδή βαδίζουμε προς συγκεκριμένο προορισμό δίχως απλά να περιφερόμαστε, ενισχύουμε την υγεία μας σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Transport & Health. Αυτά τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενθαρρύνουν καθέναν να προσπαθεί να περπατά περισσότερο και συχνότερα, βρίσκοντας ευκαιρίες ακόμα και σε μικρά διαλείμματα κατά την εργασία ή από και προς το σπίτι ενός φίλου. Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από πάνω από 125.000 άτομα ηλικίας από 18 έως 64 ετών, διακρίνοντας σε συγκεκριμένες κατηγορίες το περπάτημα τους, όπως τα ψώνια, η βόλτα και η εργασία.

Γυρίστε από την δουλειά περπατώντας

Τα πορίσματα της έρευνας έδειξαν ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο περπάτημα και την συνολική εικόνα της υγείας του οργανισμού. Το μεγαλύτερο όφελος σχετίζεται με το περπάτημα από την δουλειά προς το σπίτι, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, αυξάνει κατά 6% τα επίπεδα υγείας. Μια βασική συμβουλή, σύμφωνα με τους ερευνητές για να κάνετε το περπάτημα σας πιο αποτελεσματικό είναι να αυξήσετε λίγο τον ρυθμό. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι είχαν βελτιωμένα επίπεδα υγείας, επειδή περπατούσαν με συγκεκριμένο προορισμό κατά νου.

Στοιχείο «κλειδί» η ταχύτητα

Ομοίως, πρόσφατη μελέτη εξέτασε την ταχύτητα βάδισης και την πιθανή επίδρασή της στους βιοδείκτες υγείας, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης, τον αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, την καρδιακή αναπνοή, τον όγκο του εγκεφάλου, ακόμα και την υγεία των ούλων. «Η ταχύτητα με την οποία περπατάμε θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα «πρόβλεψης» της μελλοντικής υγείας», πιστεύει η επικεφαλής ερευνήτρια Line Jee Rasmussen του Πανεπιστημίου Duke.

Επιπλέον οφέλη ανάλογα με το περιβάλλον

Ο τρόπος και η ταχύτητα που περπατάμε έχει σημασία, εξίσου όμως σημαντικό αποδεικνύεται και το περιβάλλον. Το περπάτημα με συγκεκριμένο προορισμό μπορεί να έχει ακόμη περισσότερα οφέλη ειδικά αν συνδυαστεί με χώρους πράσινου. Ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέτασε εννέα μεγάλες μελέτες από επτά χώρες – που εκπροσωπούν πάνω από 8 εκατομμύρια άτομα – και διαπίστωσε μια σημαντική σχέση μεταξύ της έκθεσης σε χώρους πρασίνου στις αστικές περιοχές και τα καλύτερα επίπεδα δημόσιας υγείας. «Γνωρίζουμε ότι ο πράσινος χώρος μπορεί να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει την ψυχική υγεία, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη σωματική δραστηριότητα και κοινωνικές επαφές, να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, το θόρυβο και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα», επισημαίνουν οι ερευνητές. «Όλα αυτά συνδυαστικά μπορούν να συμβάλλουν σε μια μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή» καταλήγουν.