Τελευταία ακούσαμε διάφορες θεωρίες κατά πόσο η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του COVID-19 και πως χρειαζόμαστε επιπλέον συμπλήρωμα στη διατροφή μας επειδή παραμείναμε σε εσωτερικούς χώρους κατά την διάρκεια της καραντίνας. Κάποιοι περάσαμε καλά παίζοντας καζινο ονλαιν και διασκεδάζοντας με τα πάνω από χίλια παιχνίδια, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός πως μείναμε μέσα και ίσως έχουμε ανεπάρκεια της τόσο σημαντικής βιταμίνης.

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης D;

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για υγιή οστά, δόντια και μυς. Η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα στα παιδία και οστεομαλακία στους ενήλικες. Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες αν έχουμε σωστά επίπεδα της βιταμίνης ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και βοηθάει στα απλές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Μερικοί ερευνητές έχουν προτείνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συνδέεται με φτωχότερα αποτελέσματα στη θεραπεία εάν κάποιος μολυνθεί με τον Covid-19. Αλλά και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως οι καρδιακές παθήσεις, είναι συνηθισμένοι σε αυτούς τους ασθενείς, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ποιες ομάδες είναι καλό να παίρνουν συμπλήρωμα;

Σύμφωνα με την Δημόσια Υγεία της Αγγλίας ( πηγή bbc.com)  συνιστάται η χορήγηση της  βιταμίνη D καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους εάν:

Δεν βρίσκεστε συχνά σε εξωτερικούς χώρους.

Ζείτε σε σπίτι φροντίδας οπότε βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο την μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας.

Φοράτε ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του δέρματός σας όταν βρίσκεστε έξω.

Επαρκεί η ποσότητα της βιταμίνης D που παίρνουμε από τη διατροφή μας ;

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι σημαντική για καλή υγεία και συνιστάται για όλες τις φάσεις της ζωή μας είτε έχουμε πανδημία είτε όχι. Μπορεί να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως λιπαρά ψάρια και αυγά. Ορισμένα δημητριακά πρωινού, μαργαρίνες και γιαούρτια εμπλουτίζονται με βιταμίνη D οπότε καλό θα ήταν να τα δοκιμάσετε.

Ακόμα και αν έχετε τις σωστές διατροφικές συνήθειες και προσέχετε τι καταναλώνετε βοηθώντας στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας συστήματος, κανένα μεμονωμένο θρεπτικό συστατικό, τροφή ή συμπλήρωμα δεν θα το «ενισχύσει» πέρα ​​από τα κανονικά επίπεδα.

Πρέπει να κάνω ηλιοθεραπεία;

Το να εκθέτετε το δέρμα σας στον ήλιο για να λάβετε την βιταμίνη είναι κάτι θετικό αρκεί να το κάνετε τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το δέρμα. Δεν γίνεται να πάρετε υπερβολική δόση βιταμίνης D κάνοντας ηλιοθεραπεία αλλά είναι πιο πιθανό να προκαλέσετε ζημιά στο δέρμα σας. Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη.

Δοσολογία και προφυλάξεις

Αν κάνετε εξετάσεις και δείξουν πως έχετε ανεπάρκεια της βιταμίνης D, τότε ο γιατρός σας ενδέχεται να σας δώσει υψηλότερη δόση από την κανονική. Αν έχετε κάποιες συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις όπως γενικότερα προβλήματα στα νεφρά τότε καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οτιδήποτε.

Ορισμένες φορές μπορεί να συνιστάται υψηλότερη δόση από γιατρό για ασθενείς με αποδεδειγμένη ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία συμπλήρωμα που έχει μόνο την βιταμίνη D ή να πάρετε μία πολυβιταμίνη που την εμπεριέχει. Το συστατικό που αναφέρεται στην ετικέτα των περισσότερων συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι το D3, αυτό που παρασκευάζεται από το δέρμα σας. Η βιταμίνη D2 παράγεται από φυτά.