Τριήμερη κακοκαιρία θα πλήξει από αύριο αρκετές περιοχές της χώρας, με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο να προειδοποιεί στο in.gr πως το φαινόμενο με προέλευση από την Αφρική θα χτυπήσει από τα δυτικά και θα έχει μεγάλη ένταση.

Αρχικά με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή την κακοκαιρία «Ιανός», που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από αύριο,  Πέμπτη 17/9, ο μετεωρολόγος σημείωσε ότι η Αττική θα χτυπηθεί δυνατά από την κακοκαιρία.

Στον χάρτη που παραθέτει είναι οι περιοχές «που θα επηρεαστούν από την τριήμερη κακοκαιρία (από την Πέμπτη το απόγευμα στο Ιόνιο έως και την Κυριακή στο ΝΑ Αιγαίο) που βρίσκεται προ των πυλών».

Σύμφωνα με την πρόβλεψή του, «η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο των καταιγίδων από το ξημέρωμα της Παρασκευής μέχρι κατά διαστήματα και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου».

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και για τοπικές χαλαζοπτώσεις, προειδοποιεί, και τονίζει ότι, πέρα από την Αττική, θα επηρεαστούν με πολύ δυνατά φαινόμενα το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η υπόλοιπη Στερεά, η Εύβοια, οι Κυκλάδες και προς το τελείωμα της κακοκαιρίας (την Κυριακή) η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Ο μετεωρολόγος εφιστά την «προσοχή στους σφοδρούς ανέμους που θα προκαλέσουν προβλήματα στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια ηπειρωτικά τμήματα».

Προειδοποιήσεις για πλημμυρικά φαινόμενα και στην Αττική

Μιλώντας στον in.gr ο μετεωρολόγος προειδοποίησε επίσης και πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στο Νότιο Ιόνιο, την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, ενώ ανέφερε πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σημειωθούν πλημμύρες και στην Αττική.

Σχετικά με την είδηση ότι η χώρας μας θα χτυπηθεί και από μεσογειακό κυκλώνα, ο κ. Καλλιάνος ανέφερε πως είναι νωρίς να γνωρίζουμε με σιγουριά.

«Το αν η κακοκαιρία θα μετατραπεί σε μεσογειακό κυκλώνα, θα το γνωρίζουμε αύριο το πρωί», είπε χαρακτηριστικά ο μετεωρόλογος.

Τέλος ο κ. Καλλιάνος επισήμανε πως η κακοκαιρία «Ιανός» προέρχεται από την Αφρική, ενώ έχουμε τέτοιου είδους κακοκαιρίες έχουμε δει και στο παρελθόν.

Ωστόσο αυτή τη φορά το φαινόμενο αναμένεται να έχει μεγάλη και πρωτοφανής ένταση.

Meteo: Τα 4 σενάρια για τον Μεσογειακό Κυκλώνα

Σημειώνεται πως ανακοίνωση σχετικά με τον μεσογειακό κυκλώνα είχε δημοσιεύσει και το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

• Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09:

Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο ΙΑΝΟΣ θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.