Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρώτη φορά ότι ένα μυστηριώδες «πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο», που σχετίζεται με την Covid-19, δεν εμφανίζεται μόνο στα παιδιά, όπως είχε γίνει προ ολίγων μηνών αντιληπτό, αλλά και στους ενήλικες.

Όπως αναφέρει το CDC σε δημοσίευση στο εβδομαδιαίο επιστημονικό δελτίο του Morbidity and Mortality Weekly Report, το «πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στους ενήλικες» (Multisystem Inflammatory Syndrome in Adults ή MIS-A) είναι σπάνιο, όπως συμβαίνει με το αντίστοιχο στα παιδιά.

Το CDC αναφέρει 27 περιπτώσεις του εν λόγω συνδρόμου σε ενήλικες 21 έως 50 ετών στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Έως την ηλικία των 20 ετών το σύνδρομο τυπικά θεωρείται «παιδικό» (MIS-C), αλλά περιλαμβάνει εφήβους και νέους ενήλικες.

Το MIS-A είναι μια σοβαρή νόσος που «χτυπά» πολλαπλά όργανα του σώματος και προκαλεί γενικευμένη φλεγμονή στον οργανισμό.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις του συνδρόμου, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, οι ασθενείς έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό SARS-CoV-2 ή έχουν αντισώματα εναντίον του, κάτι που υποδηλώνει πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό.

Οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά εμφανίστηκαν την άνοιξη.

Οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.ά.

Μέχρι στιγμής μόνο στις ΗΠΑ έχουν διαγνωσθεί 935 περιστατικά MIS-C, εκ των οποίων τα 19 θανατηφόρα.

Στους ενήλικες τα συμπτώματα είναι παρόμοια, συν μερικές φορές πόνο στο στήθος και ταχυπαλμία.

Από τα γνωστά περιστατικά στους ενήλικες που μελέτησε το CDC, δέκα ασθενείς χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ νοσοκομείου, ενώ δύο πέθαναν.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι ενήλικοι ασθενείς όλων των ηλικιών με τρέχουσα ή προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2 μπορεί να εμφανίσουν υπερφλεγμονώδες σύνδρομο παρόμοιο με το MIS-C», σύμφωνα με τους επιστήμονες του CDC.

Το CDC διευκρινίζει ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 γενικά εμφανίζουν φλεγμονή και βλάβες σε άλλα όργανα πέρα από τους πνεύμονες.

Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι επιπτώσεις συνοδεύονται από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Αντίθετα, στην περίπτωση του συνδρόμου MIS-A οι ασθενείς έχουν από καθόλου έως ήπια προβλήματα αναπνοής.

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας πάνω στα σύνδρομα MIS-C και MIS-A, προκειμένου να φωτιστούν καλύτερα οι αιτίες τους, αλλά και οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)