Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στον καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσουν το πρωί και ειδικά αν δεν κατάφεραν να κοιμηθούν καλά το προηγούμενο βράδυ. Μάλιστα αυτό το φλιτζάνι καφέ μετά από μια ξάγρυπνη νύχτα, φαίνεται ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ. Με την έρευνα από το Κέντρο Διατροφής, Άσκηση και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Bath (UK) διερευνήθηκε η επίδραση του ανήσυχου  ύπνου και του πρωινού καφέ σε μια σειρά διαφορετικών μεταβολικών δεικτών.

Αϋπνία VS καφές

Γράφοντας στο British Journal of Nutrition, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, ενώ μια νύχτα κακού ύπνου έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον μεταβολισμό μας, η κατανάλωση καφέ ως τρόπος για να αναζωογονηθείτε το επόμενο πρωί, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Τα ευρήματα των ερευνητών επισημαίνουν ότι μια νύχτα διαταραγμένου ύπνου δεν επιδείνωσε τα επίπεδα γλυκόζης / ινσουλίνης στο αίμα των συμμετεχόντων το επόμενο πρωί, σε σύγκριση με έναν ποιοτικό βραδινό ύπνο. «Προηγούμενα επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ότι η απώλεια πολλών ωρών ύπνου για μία ή και πολλές νύχτες μπορεί να επιφέρουν αρνητικά μεταβολικά αποτελέσματα, οπότε είναι καθησυχαστικό να μάθουμε ότι μια μόνο νύχτα κατακερματισμένου ύπνου, λόγω αϋπνίας, δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Το πρωινό προηγείται του καφέ

Ωστόσο, ο δυνατός σκέτος καφές που καταναλώθηκε πριν από το πρωινό αύξησε σημαντικά την απόκριση γλυκόζης στο αίμα στο πρωινό κατά περίπου 50%. «Επομένως ο καφές μπορεί να μας βοηθά να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας ακόμα κι αν δεν έχουμε ξεκουραστεί, φαίνεται όμως ότι περιορίζει την ικανότητα του σώματος να ανέχεται τη ζάχαρη στο πρωινό σας» υπογραμμίζουν. Ο καθηγητής James Betts, συν-διευθυντής του Κέντρου Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, εξηγεί: « Οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις ξυπνήσουν θα καταναλώσουν καφέ.

Διαισθητικά όσο πιο κουρασμένοι αισθανόμαστε, τόσο ισχυρότερος είναι ο καφές. Αυτή η μελέτη είναι σημαντική καθώς μέχρι τώρα είχαμε περιορισμένη γνώση για το τι κάνει αυτό στο σώμα μας. Με απλά λόγια, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα εξασθενεί όταν το πρώτο πράγμα που έρχεται σε επαφή με το σώμα μας είναι ο καφές, ειδικά μετά από μια νύχτα διαταραγμένου ύπνου. Θα μπορούσαμε να το βελτιώσουμε τρώγοντας πρώτα και στη συνέχεια πίνοντας καφέ αργότερα εάν αισθανόμαστε ότι εξακολουθούμε να νιώθουμε την ανάγκη» καταλήγει.