Το περπάτημα το σωστό τρόπο μπορεί να προάγει την υγεία, την φυσική σας κατάσταση αλλά και την στάση του σώματός σας. Ταυτόχρονα αποφεύγοντας τα πιο συνηθισμένα λάθη, θα μπορέσετε να περπατήσετε πιο γρήγορα και πιο ομαλά. Αυτά τα λάθη μπορεί να οδηγήσουν σε σπατάλη πολύτιμης ενέργειας ή ακόμη και σε τραυματισμό. Μερικά από αυτά τα λάθη, περιλαμβάνουν:

1. Υπερβολικά μεγάλος βηματισμός

Όταν προσπαθείτε να περπατήσετε γρηγορότερα, μια φυσική τάση είναι να επιμηκύνετε το βήμα σας μπροστά, φτάνοντας πιο μακριά με το μπροστινό πόδι σας. Ωστόσο, θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε αυτήν την τάση, καθώς οδηγεί σε αδέξιο, υπερβολικά μεγάλο βηματισμό που μπορεί να είναι επίπονος για τα πόδια. Για να διορθώσετε αυτό το λάθος αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι η δύναμή σας προέρχεται από το πίσω κι όχι το μπροστά πόδι. Εάν προσπαθείτε να περπατήσετε γρήγορα, επικεντρωθείτε στη λήψη μικρότερων, ταχύτερων βημάτων.

2. Λάθος παπούτσια

Δεν είναι όλα τα παπούτσια ιδανικά για περπάτημα. Τι θα ήταν καλό να μην είναι τα παπούτσια σας:

  • Βαριά: Τα παπούτσια για περπάτημα πρέπει να είναι ελαφριά, παρέχοντας ταυτόχρονα υποστήριξη και απορρόφηση των κραδασμών.
  • Άκαμπτα: Εάν τα παπούτσια σας έχουν σόλες που δεν λυγίζουν καθόλου και δεν μπορείτε να τα στρίψετε, είναι πολύ σκληρά για να περπατήσετε.
  • Τα έχετε περισσότερο από ένα χρόνο: Η μαλακή υποστήριξη που προσφέρουν τα παπούτσια αρχίζει να φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Για αυτό θα ήταν καλό να αντικαθιστάτε τα παπούτσια σας περίπου μετά από ένα χρόνο.
  • Μικρά: Τα πόδια σας διογκώνονται όταν περπατάτε για πολύ ώρα. Τα παπούτσια που έχετε για περπάτημα θα ήταν καλό να μην είναι πολύ στενά ή μικρά  γιατί είναι πιθανό να σας ενοχλήσουν.

3. Περπατάτε λάθος

Αντί το βήμα σας να διαμορφώνεται από το πόδι σας που πρώτα αγγίζει την φτέρνα στο έδαφος και έπειτα τα δάχτυλα, είναι πιθανό να περπατάτε λάθος, αφήνοντας το πόδι σας να αγγίξει το έδαφος εντελώς επίπεδο. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στα σκληρά και άκαμπτα αθλητικά παπούτσια είτε οι κνήμες σας είναι αρκετά αδύναμες.

4. Δεν χρησιμοποιείτε τα χέρια σας

Είναι λάθος όταν περπατάτε να μην κουνάτε τα χέρια σας ή να τα κουνάτε χωρίς να τα λυγίζετε. Είναι φυσικό να μετακινείτε τα χέρια σας ενώ περπατάτε για να αντισταθμίσετε την κίνηση των ποδιών σας. Αλλά αν κρατάτε τα χέρια σας άκαμπτα και ευθεία στο πλάι, μπορεί να σας επιβραδύνουν. Μπορείτε να προσθέσετε δύναμη και ταχύτητα χρησιμοποιώντας τα χέρια σας αποτελεσματικά και πιο φυσικά, κάμπτοντάς τα και αφήνοντάς τα να ταλαντεύονται φυσικά προς τα εμπρός και πίσω καθώς περπατάτε.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: