Λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, τα περισσότερα πανεπιστήμια μετέβησαν από την ζωντανή διδασκαλία με διαλέξεις που απαιτούσαν την φυσική παρουσία φοιτητών και καθηγητών σε μαθήματα εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης. Πολλοί ήταν οι φοιτητές που, μετά το κλείσιμο των πανεπιστημιουπόλεων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, επέστρεψαν στο σπίτι. Τέτοιες αλλαγές, σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες γραμμές, όπως εκείνη της κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν αλλάξει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και έχουν περιορίσει την πρόσβαση όλων σε γυμναστήρια, πάρκα ή άλλες fitness εγκαταστάσεις.

«Χάθηκαν» οκτώ ώρες δραστηριότητας

Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών του Kent State University προσπάθησε να εξετάσει τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών που σχετίζονται με την πανδημία στη σωματική δραστηριότητα και την καθιστική συμπεριφορά, ιδίως στον φοιτητικό πληθυσμό. Εξέτασαν δεδομένα από φοιτητές, καθηγητές, προσωπικό και διαχειριστές που ανέφεραν την τυπική φυσική τους δραστηριότητα και την καθιστική συμπεριφορά τους πριν αλλά και μετά από την πανδημία της Covid-19.

Σε αυτή τη σύγκριση, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι πέρασαν σχεδόν οκτώ ώρες περισσότερες καθισμένοι, μετά την μετάβαση στην εξ ‘αποστάσεως εκπαίδευση. Ωστόσο, οι αλλαγές στην φυσική δραστηριότητα δεν ήταν τόσο απλές. Οι συμμετέχοντες που δεν ήταν πολύ δραστήριοι πριν από την πανδημία αύξησαν πραγματικά τη σωματική δραστηριότητα μετά το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ενώ οι συμμετέχοντες που ήταν πολύ δραστήριοι πριν από την πανδημία παρουσίασαν μείωση της συνολικής φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Γιατί επηρεάστηκαν περισσότερο οι δραστήριοι;

«Φαίνεται ότι οι συμμετέχοντες που ήταν πιο δραστήριοι πριν από την πανδημία μπορεί να έχουν επηρεαστεί περισσότερο αρνητικά» δηλώνει ο καθηγητής Kent State University Jacob Barkley. «Αυτό είναι λογικό αν αναλογιστούμε ότι τα ενεργά άτομα δεν είχαν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις όπως είναι τα γυμναστήρια ή τα στάδια, κατά την διάρκεια τοπικών lockdown στις αρχές της πανδημίας» εξηγεί.

Ωστόσο, η αύξηση στην σωματική δραστηριότητα ανθρώπων που δεν ήταν τόσο δραστήριοι πριν την πανδημία, ήταν εντυπωσιακή. Ίσως η εξάλειψη μιας καθημερινής μετακίνησης τους άφησε περισσότερο χρόνο για σωματική άσκηση. Ή ίσως, άρχισαν να περπατούν μόνο για να βγουν από το σπίτι για λίγο. «Ανεξάρτητα από τις αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα, η αύξηση της καθιστικής συμπεριφοράς κατά περισσότερο από μία ώρα την ημέρα σχετίζεται με ποικίλες αρνητικές για την υγεία επιπτώσεις, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και ακόμη ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου» προειδοποιούν οι ερευνητές.

Κερδίζουμε τον κοροναϊό, παραμένοντας ασφαλείς και δραστήριοι

Οι ερευνητές πίσω από την μελέτη, προτείνουν ότι ενώ πολλοί έχουν βιώσει και μπορεί να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες αλλαγές στην καθημερινότητά τους εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να διατηρούμε θετικές συμπεριφορές που προάγουν την υγεία μας, παρά τις προκλήσεις.

Οι ερευνητές του Kent State University προτείνουν τα εξής:

  • Προσπαθήστε να μην παραμένετε καθισμένοι για πολλές ώρες συνεχόμενα κι όταν είναι δυνατόν γυμναστείτε λίγο έστω και στο σπίτι.
  • Για εκείνους που εξακολουθούν να εργάζονται ή να παρακολουθούν μαθήματα από απόσταση, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε μικρά διαλείμματα για να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαλειμμάτων, προσπαθήστε να κάνετε μια ελαφριά δραστηριότητα, όπως η βόλτα στο τετράγωνο.
  • Η διακοπή της καθιστικής δραστηριότητάς σας, προσθέτοντας μερικά λεπτά σωματικής δραστηριότητας δεν θα ωφελήσει μόνο τη σωματική σας υγεία. Μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική ικανότητα, την παραγωγικότητα και να μειώσει το άγχος.