Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους βιώνουν έντονες εναλλαγές στη διάθεσή τους. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Η σύντομη απάντηση είναι οι ορμόνες, οι οποίες κατηγορούνται – και δικαίως – για πολλές από τις ταλαιπωρίες της εγκυμοσύνης. Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο, ορμόνες όπως η προγεστερόνη αυξάνονται γρήγορα, προκαλώντας πολλές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές.

Όμως, οι ορμόνες δεν είναι ο μόνος ένοχος. Είτε η εγκυμοσύνη σας ήταν προσχεδιασμένη είτε όχι, είτε είναι το πρώτο σας παιδί είτε το τέταρτο, το να αποκτήσετε μωρό είναι μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή σας. Οι μέλλουσες μανούλες έχουν φυσιολογικά άγχη και ανησυχίες την περίοδο της εγκυμοσύνης τους: για την υγεία του αγέννητου παιδιού τους, τη δική τους υγεία, την οικονομική τους κατάσταση και την ικανότητά τους να γίνουν καλές μαμάδες, για να αναφέρουμε μερικά. Με όλα αυτά στο μυαλό σας, δεν είναι περίεργο το ότι αντιμετωπίζετε εναλλαγές στη διάθεσή σας.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας;

Η απάντηση εξαρτάται από τον βαθμό μεταβολής της διάθεσής σας. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν έχετε ιστορικό άγχους, κατάθλιψης ή άλλων ζητημάτων ψυχικής υγείας.

Εάν απλώς αντιμετωπίζετε εναλλαγές στη διάθεσή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε μαθήματα προγεννητικής γιόγκας ή μια άλλη ήπια άσκηση, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από υγιεινά τρόφιμα και μικρά, συχνά γεύματα, ώστε να μείνουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας (τα οποία όταν αποσταθεροποιούνται μπορούν να αυξήσουν τις εναλλαγές της διάθεσης).

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να εμπλέξετε στη διαδικασία τον σύντροφό σας. Όσα περισσότερα γνωρίζει ο σύντροφός σας για τη διάθεση και την ψυχολογία σας, τόσο το καλύτερο και για τους δύο σας. Ο καλύτερος τρόπος να προετοιμαστείτε για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειάς σας είναι ως ομάδα. Ζητήστε τη βοήθειά του τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, έτσι ώστε να είστε σε θέση να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και τα καθήκοντά σας.

Τα αγαπημένα σας άτομα μπορούν επίσης να σας στηρίξουν αυτήν την περίοδο, έστω και μέσω μιας βιντεοκλήσης ή ενός τηλεφωνήματος. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνη σας σε αυτό και ότι οι εναλλαγές στη διάθεσή σας δεν πρόκειται να κρατήσουν για πάντα.