Ανακαλύψτε μαζί με το GEO όλα τα συναρπαστικά μυστικά του πλανήτη:

Περιβάλλον, οικολογία, φύση, γεωγραφία, επιστήμες, παγκόσμια ιστορία σε ένα ταξίδι-εμπειρία, στα ανεξάντλητα θαύματα της μητέρας Γης

 

Δείτε τον κόσμο με διαφορετική ματιά!

 

Σε αυτό το τεύχος:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βινιέτα: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

«Συμβαίνει τώρα!». Βόρειος Πόλος: Σχηματίζεται μία νέα θάλασσα;

Ο Αμερικανός φωτογράφος James Balog εδώ και πολλά χρόνια απαθανατίζει τους παγετώνες που λιώνουν. Οι συνεχείς λήψεις του δημιουργούν ένα συγκλονιστικό χρονικό της καταστροφής. Ωστόσο, ελπίζει ότι αυτοί οι γίγαντες από πάγο και χιόνι μπορούν ακόμα να σωθούν.

«Η ομάδα μου και εγώ τοποθετήσαμε κάμερες μπροστά από παγετώνες στην Αλάσκα και στον Καναδά, στη Γροιλανδία και στην Ισλανδία, στις Άλπεις, στα Βραχώδη Όρη, στις Άνδεις και στην Ανταρκτική. Σαράντα οκτώ κάμερες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες τραβούν μια φωτογραφία κάθε 30 λεπτά, από την ίδια ακριβώς γωνία! Οι εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες που έχουμε συλλέξει από το 2007 αφηγούνται μια κρίσιμη ιστορία που εξελίσσεται με πολύ γοργούς ρυθμούς».

ΦΥΣΗ

Γρεβενά: Αποστολή στο βασίλειο των μανιταριών


Mετά τα έντομα, τα μανιτάρια είναι το πολυπληθέστερο βασίλειο της φύσης. Στα Γρεβενά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.500 είδη και από αυτά έχουν ταυτοποιηθεί περίπου τα 1.200. Περισσότερα από 100 είδη δεν έχουν βρεθεί πουθενά αλλού στα Βαλκάνια, ένα αποτελεί 1η πανευρωπαϊκή καταγραφή και ένα 1η παγκόσμια.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Covid-19: Επηρεάζουν οι γενετικοί παράγοντες;

Κοινή συνέντευξη του Λουκά Μουτσιανά, υπεύθυνου Βιοπληροφορικής στο Queen Mary University, στο Λονδίνο, που μελετά γενετικούς παράγοντες σε σχέση με τον covid-19, και του Samir Bhatt, υπεύθυνου για τα μοντέλα της επιδημίας στο Imperial College του Λονδίνου.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιόγκα σε Ανατολή και Δύση
Αυτό που ονομάζουμε «γιόγκα» σήμερα, λέει ο  ιστορικός Mark Singleton, προέκυψε από έναν διάλογο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Και τον 21ο αιώνα έχει γίνει παγκόσμια επιχείρηση, με τους Αμερικανούς να ξοδεύουν περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για μαθήματα και εξοπλισμό. Ο φωτογράφος Andy Richter ταξίδεψε πέντε χρόνια στην Ινδία, στις ΗΠΑ και στην Κίνα φωτογραφίζοντας ανθρώπους που έκαναν γιόγκα.

 

 

ΤΑΞΙΔΙ

Στον τροπικό παράδεισο της Κόστα Ρίκα
Στη χώρα που ενώνει δύο ηπείρους, στον παράδεισο της βιοποικιλότητας, ο Philipp Brandstadter επέλεξε την πιο πράσινη και πολύχρωμη διαδρομή για το ταξίδι του. Εξακόσια χιλιόμετρα από τον Βορρά προς τον Νότο, από τη χερσόνησο Nikoya κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού και διαμέσου των ορεινών κορυφογραμμών στην ενδοχώρα μέχρι το εθνικό πάρκο Manuel Antonio.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσωπα μιας νέας εποχής
Όποιος θέλει να ανοίξει νέο δρόμο σε μια συντηρητική χώρα όπως η Κόστα Ρίκα χρειάζεται θάρρος και υπομονή. Το GEO φιλοξενεί πέντε γυναίκες και άντρες που μας ξανασυστήνουν την πατρίδα τους.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το θαλάσσιο «μονοπάτι» που ένωσε δύο ωκεανούς
Φέτος τον Αύγουστο καταγράφηκε η 10.000ή διέλευση πλοίου από τη Διώρυγα του Παναμά. Η πλωτή οδός των 80 και πλέον χιλιομέτρων που κάποτε άλλαξε το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί «σωτήρια» θαλάσσια πύλη, πηγή πλούτου, αλλά και ένα καταπληκτικό ανθρώπινο επίτευγμα. Μια βόλτα στο θρυλικό «μονοπάτι» μεταξύ των ωκεανών.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

Εγκέφαλος: Τι τον ωφελεί και τι τον βλάπτει
Όπως γυμνάζουμε τους μύες μας, μπορούμε να γυμνάσουμε και τον εγκέφαλό μας, αλλά και να τον προστατέψουμε από συνήθειες που προκαλούν βλάβες.

 

 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Η υπερβολή είναι συνυφασμένη με την εφηβεία»

Όταν οι έφηβοι δοκιμάζουν ουσίες, πίνουν αλκοόλ και δοκιμάζουν τα όριά τους σε επικίνδυνα παιχνίδια, οι γονείς ανησυχούν πολύ. Η ψυχολόγος Karina Weichold εξηγεί γιατί αυτό σπάνια προκαλεί μόνιμα προβλήματα και πώς οι γονείς μπορούν να αναγνωρίσουν πότε τα παιδιά τους κινδυνεύουν πραγματικά.

 


Επιθετικότητα και εφηβεία στην Ελλάδα:

Συνέντευξη στην Άρτεμις Τσίτσικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδικής και Εφηβικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στην εφηβική γυναικολογία και την ψυχολογία των εφήβων.