Είμαστε σε μια περίοδο όπου το φλέγον ζήτημα είναι η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος μέσω της διατροφής μας. Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι το πορτοκάλι και τα φρούτα είναι οι φύλακες του ανοσοποιητικού μας. Υπάρχουν όμως και άλλα τρόφιμα που πιθανόν δεν τα έχουμε συνδέσει με την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και τα οποία μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά. Ας τα γνωρίσουμε:

Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας μέσω των βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχουν. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες μέσα από τη διατροφή μας. Σε αυτές περιλαμβάνονται η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η νιασίνη (βιταμίνη Β3), το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12. Συμμετέχουν σε αντιδράσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η πιο μελετημένη βιταμίνη Β σε σχέση με το ανοσοποιητικό είναι η Β6, της οποίας η πρόσληψη από τη διατροφή φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή μεταβολιτών που ρυθμίζουν την απόκριση του ανοσοποιητικού. Τα δημητριακά ολικής άλεσης, ειδικότερα αυτά με σιτάρι και βρόμη, αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές βιταμινών συμπλέγματος Β και Β6. Καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας στις εν λόγω βιταμίνες και γι’ αυτό μπορούν να αποτελέσουν έναν σύμμαχο στην προστασία του οργανισμού μας.

Brazilian nuts

Τα μεγάλα αυτά αμύγδαλα, όπως πολύ τα λένε, αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές σεληνίου στη διατροφή μας. Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που σχετίζεται με την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού, τη μείωση του οξειδωτικού στρες και κατ’ επέκταση τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας.

Κεφίρ

Το κεφίρ αποτελεί μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι ειδικοί μικροοργανισμοί οι οποίοι επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση, βελτιώνοντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη βελτίωση της υγείας. Η υγεία και καλή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, αυτό που επιστημονικά ονομάζουμε «εντερικό μικροβίωμα», φαίνεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Στρείδια

Τα στρείδια αλλά και τα περισσότερα οστρακοειδή αποτελούν εξαιρετικές πηγές ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα σημαντικότατο συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ελλείψεις σε ψευδάργυρο εντοπίζονται κυρίως σε αθλητές και παιδιά και μπορεί να μειώσουν σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού. Τα στρείδια περιέχουν ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες, με 6 μεσαία στρείδια να παρέχουν όλη την ποσότητα ψευδαργύρου που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Γλυκοπατάτα

Αποτελεί μια διατροφική επιλογή η οποία τα τελευταία χρόνια τυγχάνει έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η γλυκοπατάτα εμπεριέχει μια σειρά από σημαντικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες, που τη διαφοροποιούν από την κλασική πατάτα. Ενα από αυτά είναι η βιταμίνη Α που περιέχει. Η βιταμίνη Α (κυρίως με την πρόδρομη μορφή της ως προβιταμίνη Α) αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά της γλυκοπατάτας. Γνωρίζουμε σήμερα ότι η βιταμίνη Α αποτελεί ένα συστατικό το οποίο σχετίζεται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και θα πρέπει να προσλαμβάνεται επαρκώς σε καθημερινή βάση.

ΜΟΤΟ
Αν σε αυτά τα τρόφιμα-έκπληξη προσθέσετε σε καθημερινά βάση φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, όσπρια και ψάρι, έχετε δημιουργήσει μια σημαντική ασπίδα προστασίας για τους μήνες που έρχονται.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.