Αν θέλετε να χάσετε βάρος αλλά δυσκολεύεστε να αντισταθείτε στους διάφορους διατροφικούς… πειρασμούς, τότε αξίζει να δοκιμάσετε τον προγραμματισμό γευμάτων. Η πιο αποτελεσματική στρατηγική για να αποφύγετε την ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού είναι να δημιουργήσετε ένα υγιεινό πλάνο διατροφής το οποίο περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, σνακ, ακόμη και επιδόρπιο.

Γιατί η παράλειψη γευμάτων δεν βοηθάει στο αδυνάτισμα

Όταν έχετε μείνει νηστικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητήσετε κάτι παχυντικό όταν τελικά θα κάτσετε να φάτε. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν οι άνθρωποι είναι πολύ πεινασμένοι, έχουν αυξημένη όρεξη για υδατάνθρακες και ζάχαρη, αφού αυτές οι τροφές ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη θα σας κάνουν να νιώσετε άμεσα καλύτερα. Το πρόβλημα είναι ότι η ενέργειά σας δε θα κρατήσει για πολύ. Τρώγοντας απλούς υδατάνθρακες χωρίς λίπος, πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες που μετριάζουν την άνοδο της γλυκόζης, το σάκχαρο στο αίμα σας θα ανέβει απότομα και το ίδιο απότομα θα πέσει μετά από λίγο, αφήνοντάς σας και πάλι πεινασμένους.

Παράλληλα, όταν κάθεστε για φαγητό νιώθοντας έντονη πείνα, είναι πιο πιθανό να φάτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε, υπερκαλύπτοντας τις θερμίδες που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάπως έτσι να καταλήξετε φουσκωμένοι. Είναι πιο πιθανό να οδηγηθείτε στην υπερφαγία όταν τρώτε γρήγορα και αγνοείτε τα σήματα κορεσμού που σας στέλνει ο οργανισμός σας.

Η παράλειψη γευμάτων δεν επηρεάζει μόνο τα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, αλλά και την ικανότητά σας να γυμναστείτε. Όταν δεν έχετε ενέργεια και σκέφτεστε το φαγητό δεν είναι εύκολο να βάλετε τα δυνατά σας στην προπόνησή σας. Επιπλέον, αν δεν τρώτε σωστά μετά την άσκηση, δε θα ανεφοδιάσετε τα αποθέματα γλυκογόνου του οργανισμού σας (τα οποία χρειάζονται υδατάνθρακες) και δε θα αποκαταστήσετε τους μυς σας (οι οποίοι χρειάζονται πρωτεΐνη).

Πώς θα προγραμματίσετε τα γεύματά σας

  • Ανοίξτε τα ντουλάπια της κουζίνας σας και το ψυγείο σας ώστε να θυμηθείτε ποια υλικά έχετε ήδη
  • Αναζητήστε υγιεινές συνταγές ή ευφάνταστους τρόπους να μαγειρέψετε τα αγαπημένα σας πιάτα
  • Δημιουργήστε μια λίστα με τα πιάτα που θα θέλατε να φάτε κάθε ημέρα της εβδομάδας και μια λίστα με τα υλικά που θα χρειαστείτε
  • Προσθέστε στη λίστα του σούπερ μάρκετ τα τρόφιμα που θα χρειαστείτε για σνακ (π.χ. φρούτα, αμύγδαλα), πρωινό (π.χ. γάλα αμυγδάλου και βρώμη, αυγά) και βραδινό (π.χ. σαλάτα, τόνος)

Μερικές συνταγές για να αντλήσετε έμπνευση: