Για τη σκληρή πραγματικότητα των νοσοκομείων που δοκιμάζονται από την κατάσταση της πανδημίας του κοροναϊού, μίλησε ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ.

Όπως είπε η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή, ενώ δεν θα αργήσει η στιγμή που θα γίνεται αναγκαστική ιατρική επιλογή των ασθενών, καθώς αυτό είναι κάτι όπως είπε που πρέπει να περιμένουμε.

Συνήθως, όπως εξήγησε, βασικό κριτήριο στην επιλογή των ασθενών που θα μπουν στην ΜΕΘ-Covid-19 είναι το  ποιος το έχει μεγαλύτερη ανάγκη και αναλόγως την ηλικία, οι νεότεροι συνήθως βρίσκονται σε προτεραιότητα.

Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του για το επικείμενο καθολικό Lockdown. Όπως τόνισε, δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας προτείνοντας, καταρχάς μια αγωγή υγείας που δεν είχε ποτέ η χώρα μας ώστε να είναι καλά ενημερωμένος ο κόσμος. Tη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η απομόνωση των κρουσμάτων καθώς όπως υπογράμμισε, δεν αρκεί να εντοπίζονται απλώς.

Υπογράμμισε, την ανάγκη να γίνουν επιπλέον προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι δεν έχουν προχωρήσει έως σήμερα.

Ο κ. Κούβελας όπως τόνισε στο Θεμα 104,6, θεωρεί απαράδεκτο να έχουν κλείσει κλινικές λοιμωδών και να εξυπηρετούνται τα περιστατικά από κλινικές μαζί και με άλλες παθήσεις. Όπως είπε, χαρακτηριστικό παράδειγμα της σωστής διαχείρισης είναι η Κίνα όπου μέσα σε μικρό διάστημα έφτιαξε κλινικές ειδικά για τα περιστατικά COVID19.