Η εγκυμοσύνη αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να αφήσετε στο παρελθόν τις βλαβερές σας συνήθειες. Πλέον φροντίζετε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, να περπατάτε περισσότερο και έχετε σταματήσει το κάπνισμα, ώστε να διαφυλάξετε την υγεία του αγέννητου παιδιού σας αλλά και τη δική σας.

Στη σύγχρονη εποχή όλοι ανεξαιρετώς γνωρίζουμε τις πολλαπλές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Μάλιστα, οι αρχές δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ασθένειες. Επομένως, αν ο σύζυγός σας συνεχίζει να καπνίζει είναι σημαντικό να μην εκτίθεστε στον καπνό του τσιγάρου.

Σε κάθε περίπτωση, όσο απαραίτητο και ευεργετικό κι αν είναι το γεγονός ότι έχετε σταματήσει το κάπνισμα, δεν παύει να είναι μια συνεχής, καθημερινή πρόκληση που απαιτεί προσπάθεια και επιμονή από εσάς. Άλλωστε, δεν πρόκειται απλά για μια συνήθεια που βασίζεται αποκλειστικά σε ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά για έναν πραγματικό εθισμό στην ουσία της νικοτίνης. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε την επιθυμία σας για τσιγάρο.

*Θυμηθείτε το κίνητρό σας

Για καθετί με το οποίο καταπιάνεστε στη ζωή σας, βοηθάει πολύ να έχετε ένα ισχυρό κίνητρο, ώστε να μην τα παρατάτε με την πρώτη δυσκολία. Έτσι και με τη διακοπή του καπνίσματος. Η εγκυμοσύνη είναι πιθανότατα το πιο ισχυρό κίνητρο που μπορεί να έχει κανείς προκειμένου να βάλει τέλος στη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Μάλιστα, μια καλή ιδέα είναι να εκτυπώσετε το υπερηχογράφημα του εμβρύου και να το κρεμάσετε σε ένα σημείο μέσα στο σπίτι όπου συνηθίζατε να καπνίζετε.

*Ξεχαστείτε

Η επιθυμία σας για τσιγάρο είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στις περιστάσεις που συνήθως καπνίζατε, για παράδειγμα μαζί με τον πρωινό καφέ σας ή μετά το μεσημεριανό σας γεύμα. Εντοπίστε τις συνθήκες που θα μπορούσαν να σας βάλουν σε πειρασμό και σκεφτείτε τι θα σας βοηθούσε να τις διαχειριστείτε. Για παράδειγμα, αν νιώθετε έντονη ανάγκη για τσιγάρο, μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο κάποια φίλη σας, ώστε να ξεχαστείτε.

*Ζητήστε συμπαράσταση

Το να βλέπετε τον σύζυγό σας να καπνίζει και να μυρίζετε τον καπνό του, είναι κάτι το οποίο αφενός μπορεί να σας παρασύρει, αφετέρου επιβαρύνει την υγεία σας. Αν δεν μπορείτε να πείσετε τον σύζυγό σας να σταματήσει κι εκείνος το κάπνισμα, ώστε να αποτελεί μελλοντικά ένα καλό πρότυπο για το παιδί σας, ζητήστε του έστω να μην καπνίζει μπροστά σας.

*Μασήστε τσίχλα

Οποιαδήποτε τσίχλα θα κρατήσει το στόμα σας απασχολημένο. Δείτε τις τσίχλες ως ένα υποκατάστατο του τσιγάρου και επιλέξτε αυτές χωρίς ζάχαρη. Επίσης, όταν νιώθετε ανάγκη να ανάψετε τσιγάρο, δοκιμάστε να φάτε μερικά στικς λαχανικών, καρότου και αγγουριού, για παράδειγμα.

*Θυμίστε στον εαυτό σας τα οφέλη 

Κάθε φορά που νιώθετε έντονα την ανάγκη για τσιγάρο, θυμηθείτε γιατί αρχίσατε να προσπαθείτε να το κόψετε. Τα οφέλη που προσφέρει αυτή σας η απόφαση στο έμβρυο και σε εσάς την ίδια είναι πολλά και σημαντικά, όπως και οι κίνδυνοι αν συνεχίσετε το κάπνισμα.