Όταν το δέρμα έχει υποστεί σοβαρή φλεγμονή π.χ. αντιδρώντας σε έναν ερεθισμό ή σε μία αλλεργία, το πιο σοφό είναι να απευθυνθούμε σε έναν δερματολόγο προκειμένου να μας συστήσει αντιφλεγμονώδη αγωγή. Ωστόσο, για την αντιμετώπιση των καθημερινών μικρο-φλεγμονών, υπάρχουν κάποιες ουσίες που ανακουφίζουν αποτελεσματικά το ερεθισμένο δέρμα. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Αλλαντοϊνη

Είναι ένα καταπληκτικό καταπραϋντικό συστατικό που προέρχεται από τη ρίζα  του σύμφυτου, ενός πολυετούς θάμνου. Βρίσκεται σε διάφορα καλλυντικά, όπως κρέμες χεριών, after shave. Επίσης σύμφωνα με κάποιες θεωρίες που ακόμα μελετώνται, η αλλαντοϊνη φαίνεται ότι διεγείρει την ανάπτυξη νέων ιστών.

Πανθενόλη

Πρόκειται για μία μορφή βιταμίνης Β η οποία έχει διπλή δράση. Καταπολεμά τις φλεγμονές και ταυτόχρονα έλκει και συγκρατεί την υγρασία στα κύτταρα του δέρματος.

Χαμομήλι

Είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά ανακουφιστικά συστατικά. Περιέχει ένα πολύ ισχυρό χημικό στοιχείο, τη βισαβολόλη (bisabolol) το οποίο επιβραδύνει τα συμπτώματα που παρουσιάζει το ερεθισμένο δέρμα.

Καλέντουλα

Είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που μπορεί να επιβιώσει σε δύσκολες συνθήκες, όπως σε άνυδρο τοπίο, σε μεγάλη ηλιοφάνεια ή και στο κρύο.Θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά καταπραϋντικά συστατικά  για την ακμή, για τις ουλές. Επίσης αντιμετωπίζει μώλωπες και εγκαύματα.

Αλόε βέρα

Την ακούμε περισσότερο το καλοκαίρι μιας και περιλαμβάνεται στη σύνθεση πολλών καλλυντικών after sun. Το σημαντικό αυτό συστατικό με πλήθος από βιταμίνες και πολύτιμες ουσίες, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα. Ενυδατώνει, προστατεύει και ταυτόχρονα ανακουφίζει από ερεθισμούς και κοκκινίλες ενώ παράλληλα φαίνεται ότι ενισχύει τη δράση άλλων καταπραϋντικών ουσιών.

Ψευδάργυρος

Είναι ένα μέταλλο με πολλαπλή δράση απέναντι στο δέρμα: Προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία γι’ αυτό περιλαμβάνεται στη σύνθεση κάποιων αντηλιακών. Διεγείρει τη δημιουργία κολλαγόνμου. Ενισχύει τη δράση των βιταμινών Α και Ε. Τέλος καταπραϋνει και ανακουφίζει από τους ερεθισμούς εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και εξαιτίας της ακμής.

Κουρκουμίνη

Δίνει το κίτρινο χρώμα στον κουρκουμά. Εχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και παράλληλα αποτρέπει τη δημιουργία φλεγμονών.

Αρνικα

Προσφέρει ανακούφιση σε μυϊκούς πόνους, περιποιείται τα οιδήματα και το πρήξιμο. Επιπλέον είναι ιδανική για την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από έντομα αλλά και από την τσουκνίδα. (Αντενδείκνυται σε ανοιχτές πληγές, διότι μπορεί να προκαλέσει αντίδραση. Επίσης όσοι έχουν υπερευαισθησία, οι έγκυες γυναίκες και οι μητέρες που θηλάζουν, καλό είναι να την αποφύγουν).

Αγγούρι

Διαθέτει πολλές -τονωτικές, αντιοξειδωτικές, μαλακτικές και ενυδατικές- ιδιότητες, χάρη στο συνδυασμό βιταμινών C και B1, ιχνοστοιχείων, σακχάρων. Είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητά του σε ήπια ηλιακά εγκαύματα και σε πρησμένα βλέφαρα.

Επίσης, η τοπική εφαρμογή αντιοξειδωτικών όπως οι βιταμίνες  C και Ε, τα οποία συναντάμε σε πολλά καλλυντικά, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τις φλεγμονές.