Σίγουρα, κανένας δεν θέλει να χάνει. Όμως, η αποτυχία και η ήττα είναι μέσα στη ζωή και συχνά καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και να τις αποδεχτούμε, πράγμα το οποίο στην πράξη δυσκολεύει ακόμη και πολλούς ενήλικες.

Αν το μικρό σας κάθε φορά που χάνει -είτε από τους συμμαθητές του σε ένα άθλημα είτε από εσάς σε ένα επιτραπέζιο- καταλήγει να βάζει τα κλάματα και να βγαίνει εκτός εαυτού, καλό θα είναι να αναλάβετε δράση ώστε να το μάθετε να διαχειρίζεται και να ξεπερνά την ήττα του. Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν.

*Βοηθήστε το να εξασκηθεί στην ήττα

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας καλός τρόπος να μάθει το παιδί να χάνει και -κυρίως- να αποδέχεται την ήττα του χωρίς μελοδραματισμούς. Αν το μικρό σας δυσανασχετεί εύκολα και καταλήγει να βάζει τα κλάματα με το παραμικρό, ίσως μπείτε στον πειρασμό να… τροποποιήσετε ορισμένους κανόνες του παιχνιδιού προκειμένου να κερδίσει, ωστόσο, έτσι χάνει την ευκαιρία να εξασκηθεί στο πώς να διαχειρίζεται σωστά την ήττα.

*Εξηγήστε του την ήττα

Εξηγήστε στο παιδί γιατί κερδίζουμε: μερικές φορές είναι λόγω προσπάθειας, μερικές φορές είναι τύχη και μερικές φορές είναι και τα δύο. Εάν το παιδί σας παραπονιέται ότι δεν είναι δίκαιο, καταπολεμήστε την επιθυμία σας να απαντήσετε «Η ζωή δεν είναι δίκαιη» και εστιάστε στα συναισθήματά του. Θα μπορούσατε να πείτε, «Ξέρω ότι νομίζεις ότι δεν είναι δίκαιο. Είσαι θυμωμένος ή λυπημένος που έχασες; »

*Τονίστε τα θετικά

Σε μια στιγμή που το παιδί σας είναι ήρεμο, μιλήστε του σχετικά με το τι σημαίνει να έχετε μια θετική νοοτροπία ενώ παίζετε παιχνίδια. Ρωτήστε το παιδί σας τι του αρέσει σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι και πώς πιστεύει ότι μπορεί να βελτιωθεί. Εστιάστε τη συζήτηση στην ευχαρίστηση που προσφέρει το παιχνίδι και τονίστε τη σημασία της βελτίωσης αντί της νίκης.

*Επικροτήστε τη σωστή συμπεριφορά

Όταν το παιδί σας διαχειρίζεται καλά την ήττα (και τη νίκη), φροντίστε να του το αναγνωρίσετε. Πείτε κάτι σαν, «Είδα ότι είπες μπράβο στην αδερφή σου που κέρδισε, παρόλο που αναστατώθηκες που έχασες. Ήταν σωστό αυτό εκ μέρους σου.»

*Να είστε ήρεμοι προπονητές

Προτρέψτε στο παιδί σας να παίρνει μερικές αργές, βαθιές αναπνοές ή να μετράει προς τα πίσω από το 10 όταν αρχίζει να αισθάνεται αναστατωμένο. Ενημερώστε το ότι  μόλις ηρεμήσει, είστε διαθέσιμοι για να μιλήσετε για το πώς αισθάνεται .