Το τζίντζερ (ή αλλιώς πιπερόριζα) προέρχεται από την Ανατολή και αποτελεί βασικό συστατικό της ασιατικής κουζίνας. Το ενεργό συστατικό του είναι η τζιντζερόλη, στην οποία οφείλεται το άρωμα, καθώς και η πιπεράτη γεύση του. Αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 80%) και μια λεπτή φέτα αποδίδει ελάχιστες θερμίδες (1,6 kcal). Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Τι έχουν δείξει οι έρευνες για τον ρόλο του στο αδυνάτισμα

Σε μια μικρή μελέτη η μια ομάδα συμμετεχόντων έφαγε πρωινό και κατανάλωσε ένα ρόφημα φτιαγμένο με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ διαλυμένο σε ζεστό νερό. Η άλλη ομάδα είχε το ίδιο γεύμα αλλά χωρίς τζίντζερ. Εκείνοι που κατανάλωσαν πιπερόριζα έκαψαν περίπου 40 επιπλέον θερμίδες και ένιωθαν πιο χορτάτοι σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καταναλώσει τζίντζερ.

Μια πιο πρόσφατη ανασκόπηση και μετα-ανάλυση στο Critical Review in Food Science and Nutrition εξέτασε 14 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές στο συμπλήρωμα διατροφής με τζίντζερ και την επίδρασή του στο σωματικό βάρος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τζίντζερ σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, μικρότερη περιφέρεια μέσης, χαμηλότερη γλυκόζη νηστείας και βελτιωμένη «καλή» χοληστερόλη HDL.

Είναι το «κλειδί» στο αδυνάτισμα;

Ο μόνος τρόπος να κάψετε λίπος και κατ’ επέκταση να αδυνατίσετε είναι καίγοντας θερμίδες και αυτό γίνεται α) απλά αναπνέοντας (οι περισσότερες θερμίδες που καίτε καθημερινά προκύπτουν από την ενέργεια που καταβάλλει ο οργανισμός σας για να μσας κρατάει ζωντανούς και για να λειτουργούν τα συστήματά σας, αυτό που ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός), β) χωνεύοντας την τροφή και γ) μέσω της κίνησης και της άσκησης.

Το τζίντζερ φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει στην καύση μερικών παραπάνω θερμίδων και να περιορίσει την όρεξη για φαγητό, ωστόσο, όπως καταλαβαίνετε, δεν αρκεί για να δείτε διαφορά στο βάρος σας. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια ευεργετική τροφή, καλό είναι να την εντάξετε στη διατροφή σας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι προκειμένου να αδυνατίσετε η βασική προϋπόθεση είναι να εξασφαλίζετε θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε.

Η κατανάλωση νερού, με τζίντζερ ή χωρίς, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να περιορίσετε την όρεξή σας για φαγητό και κατ’ επέκταση να χάσετε βάρος.