Αν αντιμετωπίζετε ενοχλήσεις στις αρθρώσεις σας όταν κάνετε ορισμένες κινήσεις ή ανησυχείτε για την οστεοαρθρίτιδα λόγω κληρονομικότητας, θα πρέπει να ελέγξετε το βάρος σας.

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους τα περιττά κιλά επιβαρύνουν τις αρθρώσεις σας και αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας (της πιο συνηθισμένης πάθησης των αρθρώσεων). Πρώτον, το περιττό βάρος προσθέτει έξτρα στρες στις αρθρώσεις που φέρουν το βάρος σας (για παράδειγμα στα γόνατά σας). Δεύτερον, οι φλεγμονώδεις μηχανισμοί που συνδέονται με την αύξηση του βάρους μπορεί να συντελούν στην εμφάνιση προβλημάτων σε άλλες αρθρώσεις (για παράδειγμα στα χέρια σας).

Πώς επηρεάζουν τα περιττά κιλά τα γόνατά σας

Ας σταθούμε όμως στο πώς τα παραπάνω κιλά επηρεάζουν τα γόνατα. Όταν περπατάτε, η δύναμη στα γόνατά σας αντιστοιχεί σε 1 ½ φορά το βάρος σας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ένας άνδρας που ζυγίζει 100 κιλά, ασκεί 150 κιλά πίεση στα γόνατά του με κάθε βήμα του. Αν προσθέσετε σε αυτή τη διαδικασία τον παράγοντα της κλίσης του εδάφους, η πίεση είναι ακόμη μεγαλύτερη: η δύναμη που ασκείται σε κάθε γόνατο είναι 2-3 φορές το βάρος του σώματός σας όταν ανεβοκατεβαίνετε σκαλιά και 4-5 φορές το βάρος του σώματός σας όταν σκύβετε για να δέσετε τα κορδόνια σας ή να σηκώσετε ένα αντικείμενο που σας έπεσε.

Χάνοντας μερικά κιλά μπορείτε να μειώσετε την πίεση στα γόνατά σας και να τα προστατέψετε. Για παράδειγμα, σχετική έρευνα έχει δείξει ότι η μείωση του βάρους κατά 5-7 κιλά σε νεαρούς παχύσαρκους ανθρώπους μεταφράζεται σε σημαντική μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας μετέπειτα στη ζωή τους.

Οι καλύτερες τακτικές για να χάσετε βάρος

Η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας ωφελεί τη συνολική υγεία σας και μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ωστόσο, η γυμναστική δεν είναι αρκετή από μόνη της για να καταφέρετε να αδυνατίσετε. Σκεφτείτε ότι κάθε κιλό αντιστοιχεί σε περίπου 3.500 θερμίδες. Επομένως, αν θέλετε να χάνετε μισό κιλό την εβδομάδα, πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες σας κατά 250-500 σε καθημερινή βάση. Μια καλή αρχή είναι να προσπαθείτε καθημερινά να καίτε 125 θερμίδες με τη βοήθεια της γυμναστικής και παράλληλα να τρώτε 125 θερμίδες λιγότερες, μειώνοντας για παράδειγμα τη ζάχαρη στον καφέ σας και την κατανάλωση γλυκών.

*Για οποιαδήποτε ενόχληση αντιμετωπίζετε στις αρθρώσεις σας, ο πλέον ειδικός να σας συμβουλεύσει σχετικά είναι ο γιατρός σας