Οι τοξικοί άνθρωποι βρίσκονται παντού. Στον οικογενειακό περίγυρο, στη δουλειά, στους φιλικούς κύκλους και φυσικά σε ερωτικές ιστορίες.

Είναι οι άνθρωποι που θα σε οδηγούν στην απόγνωση, γιατί η συμπεριφορά τους είναι άκρως ενοχλητική και ψυχοφθόρα, κυρίως γιατί φαινομενικά μοιάζουν να έχουν καλές προθέσεις, χαμογελούν, μοιάζουν ευγενικοί και φιλικοί.

Όλα αυτά όμως στην πραγματικότητα είναι μια μάσκα, τόσο καλά εφαρμοσμένη στο πρόσωπό τους, που ακόμα και οι ίδιοι αγνοούν πολλές φορές ότι το μόνο που μπορούν να χαρίζουν στους γύρω τους, είναι υποκρισία, χειριστικές διαπραγματεύσεις και στις  ευαίσθητες περιπτώσεις ανθρώπων ψυχικό και συναισθηματικό πόνο.

1. Είναι χειριστικοί

Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για εσένα και θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο πάνω σου, ώστε να γίνεις ένας άβουλος συνεργάτης στα σχέδιά τους.

Μπορούν να παίξουν το θύμα και να σε κάνουν να φαίνεσαι ότι εσύ προκάλεσες το πρόβλημα το οποίο εκείνοι ξεκίνησαν, αλλά δεν θα αναλάβουν την ευθύνη.

2. Διαστρεβλώνουν την αλήθεια και μπορούν να καταφύγουν στο ψέμα αν αυτό υπηρετεί το σκοπό τους.

3. Δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους.

4 . Ζητούν περισσότερα απ΄ όσα δίνουν

Θέλουν να είναι το επίκεντρο και κυρίως ζητούν, παρά δίνουν. Τις περισσότερες φορές θα διακόψουν τη συζήτηση για να πουν την γνώμη τους. Κι αυτό γίνεται καθώς θέλουν να μονοπωλούν τη κουβέντα. Δεν τους ενδιαφέρει να ακούσουν, αλλά να πουν. Πανικοβάλλονται αν νιώθουν μη αγαπητοί, μη αρεστοί ή ότι δεν έχουν την εκτίμηση των άλλων.

5. Αγνοούν τα φυσικά σου όρια

Για παράδειγμα, στέκεται πολύ κοντά σου και όταν απομακρύνεσαι καλύπτει ξανά την απόσταση, δεν δέχεται το “όχι” ως απάντηση ή ακόμα και χαριτωμένες ενέργειες όπως το γαργάλημα ενώ έχεις ζητήσει να σταματήσει.

6. Δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη

Ένας τοξικός άνθρωπος που κάνει λάθος, δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη, ούτε θα προσπαθήσει να το διορθώσει. Αντιθέτως, θα κάνει το παν, συνήθως λέγοντας ψέματα και διαστρεβλώνοντας γεγονότα, για να αποδείξει ότι εκείνος είχε την σωστή άποψη.

7. Δεν ακούν ποτέ τον συνομιλητή τους

Ο τοξικός δεν σε ακούει όταν του μιλάς. Σε θυμάται μόνο όταν σε έχει ανάγκη. Η καθημερινότητά του δεν σε χωρά.

8. Θέλουν να κυριαρχούν στη συζήτηση

9. Σε κάνουν πάντα να αισθάνεσαι άσχημα

Κάποιοι τοξικοί άνθρωποι έχουν κακές προθέσεις, αντλώντας βαθιά ικανοποίηση από τον πόνο και τη δυστυχία των άλλων. Θέλουν είτε να σε πληγώσουν, να σε κάνουν να νιώθεις άσχημα, είτε να κερδίσουν κάτι από σένα. Διαφορετικά, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για σένα.

10 . Δεν μπορούν να αντέξουν την αρνητική κριτική.