Αναμφίβολα η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από πληθώρα συναισθημάτων για κάθε γυναίκα. Από τη μία πλευρά νιώθετε στρες, κούραση, αγωνία και από την άλλη ευγνωμοσύνη, ενθουσιασμό και απέραντη αγάπη για το ανθρωπάκι που μεγαλώνει μέσα σας. Εν ολίγοις, έχετε ήδη πολλά στο μυαλό σας και σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να προβληματίζεστε και να επηρεάζεστε από διαδεδομένους μύθους που σας τρομοκρατούν ακόμη περισσότερο.

Αυτοί λοιπόν είναι οι πέντε πιο διαδεδομένοι μύθοι για την εγκυμοσύνη.

Μύθος 1ος – «Πρέπει να τρως για δύο»

Χωρίς να θέλουμε να σας αγχώσουμε αν το έχετε ρίξει ήδη στο φαγητό, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζεστε μόλις 200 παραπάνω θερμίδες συγκριτικά με μια μέση διατροφή μιας υγιούς γυναίκας με κανονικό βάρος. Ο αριθμός των θερμίδων που θα πρέπει να προσλαμβάνετε είναι κάτι το οποίο μπορεί να αποφασίσει μόνο ο γιατρός σας, ο οποίος θα λάβει υπόψη το σωματικό σας βάρος και τις εξατομικευμένες ανάγκες του οργανισμού σας.

Μύθος 2ος – «Το σχήμα της κοιλιάς σου δείχνει το φύλο του μωρού»

Ίσως ο πιο κλασικός και διαδεδομένος μύθος που έρχεται απευθείας από την εποχή των γιαγιάδων μας. Στην πραγματικότητα βέβαια ο μόνος τρόπος να μάθετε το φύλο του μωρού είναι το υπερηχογράφημα και όχι η μυτερή ή στρογγυλή σας κοιλίτσα.

Μύθος 3ος – «Οι τροφές που τρως θα αρέσουν μετά και στο παιδί»

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την ακριβή λογική πίσω από αυτόν τον μύθο, σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι οι διατροφικές σας επιλογές θα επηρεάσουν τις διατροφικές προτιμήσεις του μωρού σας. Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι το έμβρυο χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή ανάπτυξή του, επομένως είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή ακόμη κι αν δεν… καθορίζει τα μετέπειτα γούστα του παιδιού.

Μύθος 4ος – «Στην εγκυμοσύνη αυξάνεται η επιθυμία για ερωτική επαφή»

Ορισμένες γυναίκες έχουν πράγματη αυξημένη ερωτική διάθεση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους λόγω των ορμονολογικών αλλαγών που βιώνουν. Ωστόσο, άλλες γυναίκες έχουν σημαντικά μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Άλλωστε, κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική.

Μύθος 5ος – «Μπορείς να επισπεύσεις τον τοκετό αν φας κάτι πικάντικο»

Το μόνο πράγμα που μπορεί να σας προσφέρει το πικάντικο φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καούρες. Το μωρό σας και ο γιατρός σας είναι οι μόνοι που μπορούν να ορίσουν το πότε θα προκύψει ο τοκετός.