Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία εξετάζετε πιο προσεκτικά από ποτέ τον τρόπο ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής σας. Αν και οι ανάγκες σας σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά δεν διπλασιάζονται -σε αντίθεση με την παλιά θεωρία ότι «τρώτε για δύο»- χρειάζεστε περισσότερο φαγητό και περισσότερα θρεπτικά συστατικά ενώ είστε έγκυος.

Πόσο παραπάνω πρέπει να τρώτε όταν είστε έγκυος

Δεν υπάρχει οριστική απάντηση στο ερώτημα πόσο περισσότερο μπορεί να χρειαστεί να φάει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες.

Η γενική έρευνα έχει δείξει ότι οι εγκυμονούσες δεν χρειάζονται πολύ περισσότερο φαγητό κατά το πρώτο τρίμηνο και περίπου 350-450 θερμίδες περισσότερες στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, αυτός ο κανόνας δεν ισχύει απαραίτητα για όλες τις γυναίκες.

Ιδανικά, συνιστάται να ακούτε τις ανάγκες του σώματός σας και να τρώτε όταν αισθάνεστε πεινασμένη. Επιπλέον, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί τους δείκτες υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση και το μέγεθος του μωρού σας, για να ελέγχει τη συνολική υγεία σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα σνακ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την ποικιλία θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας και να ανεβάσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Τα καλύτερα σνακ για την εγκυμοσύνη

Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά είναι σημαντικά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα σνακ μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σας στα τρία αυτά μακροθρεπτικά συστατικά. Εάν αισθάνεστε ναυτία, τα σνακ με πρωτεΐνες μπορεί να σας βοηθήσουν. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα, τα σνακ που περιέχουν δημητριακά ολικής άλεσης και άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξετε νόστιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σνακ που δεν απαιτούν πολύ χρόνο.

  • Κράκερς και τυρί. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Φάτε μερικές φέτες τυριού με κράκερ ολικής άλεσης.
  • Ξηροί καρποί. Ένα σακουλάκι με ξηρούς καρπούς είναι πάντα βολικό, αφού μεταφέρεται εύκολα παντού, ενώ οι ξηροί καρποί είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείτε να επιλέξετε.
  • Φρέσκα φρούτα. Πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, τα εποχιακά φρούτα είναι το τέλειο σνακ και ιδανικό συνοδευτικό για το γιαούρτι σας.
  • Βραστά αυγά. Ξεκινήστε δυναμικά την ημέρα σας με αυγά, ώστε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης σας.
  • Στικς λαχανικών. Θρεπτικά, τραγανά και χορταστικά, τα λαχανικά δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας. Κόψτε καρότα και αγγούρια σε στικς, ενώ για έξτρα γεύση μπορείτε να φτιάξετε ένα ελαφρύ dip γιαουρτιού, ανακατεύοντας στο μίξερ γιαούρτι με πιπεριές. Μια άλλη εναλλακτική είναι το τυρί cottage, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη.

Σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν διατροφολόγο

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να μένετε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας, καθώς και να ακολουθείτε τις συμβουλές του. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με κάποιον που έχει εκτενή εκπαίδευση σε θέματα διατροφής, ώστε να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι καλύπτετε τις καθημερινές ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά. Αυτή η καθοδήγηση είναι ακόμη πιο σημαντική αν είστε χορτοφάγος, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό σας.