ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

παρουσιάζουν το νέο τεύχος Mommy & Daddy

-Happy Days at home

Περνάμε δημιουργικά Χριστούγεννα στο σπίτι

-Τι έχει το παιδί;

Γρίπη ή κορωνοϊό;

-Δυσλεξία

Γιατί δυσκολεύεται να διαβάσει;

-Πόσα «ναι» πρέπει να λέμε στα παιδιά;

Mαζί

Δελφοί

του Μανόλη Ανδρόνικου

ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ σε συνεργασία με την Εκδοτική Αθηνών

παρουσιάζουν ένα συναρπαστικό ταξίδι σε αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικά μνημεία και μουσεία της χώρας με ξεναγούς τους σημαντικότερους αρχαιολόγους.

Αυτή την εβδομάδα

O Μανόλης Ανδρόνικος μας ξεναγεί στον ομφαλό της γης,

μέσα από αναλυτικά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Η ιστορία, ο μύθος, ο τόπος, το Ιερό του Απόλλωνα και της Αθηνάς, η Κασταλία Πηγή, αλλά και το θρυλικό Μαντείο και οι χρησμοί της Πυθίας.

Ακόμη, περιηγηθείτε στο Μουσείο με τους ανεκτίμητους θησαυρούς τέχνης.

Με τη σφραγίδα της Εκδοτικής Αθηνών και την υπογραφή του Μανώλη Ανδρόνικου.

«Οταν μιλούμε για την Πυθία και για τους χρησμούς των Δελφών, έχουμε στο νου μας τις μοναδικές εκείνες μέρες που ο θεός ο ίδιος έστελνε τη φωνή του με το στόμα της συνεπαρμένης προφήτισσας.»

Μανόλης Ανδρόνικος

«Πρωτομάντισσα» στο δελφικό ιερό στάθηκε η μάνα των θεών, η Γη. Υστερα, τη θέση της την πήρε η κόρη της, η Θέμις. Tρίτη στη σειρά ήρθε μια άλλη κόρη της Γης, η Τιτανίς Φοίβη. Είναι αυτή που χάρισε στον Απόλλωνα το επώνυμο Φοίβος. Αυτά μαθαίνουμε από το στόμα της προφήτισσας της Πυθίας, που ανοίγει το αισχύλειο δράμα των Ευμενίδων. Μεταξύ άλλων ανακαλύπτουμε πώς ο Απόλλων έστησε εκεί τον πρώτο ναό του και ύστερα σκότωσε τη φοβερή δράκαινα (το θηλυκό φίδι) κοντά σε μια πηγή. Αργότερα οι άνθρωποι πίστευαν πως το φίδι αυτό ήταν αρσενικό και φοβερό, ο ονομαστός Πύθων, φύλακας του μαντείου της Γης.  Η μάχη που έκανε ο νέος θεός που έφτασε από το βορρά για να το εξοντώσει ήταν τρομερή. Ακόμη πίστευαν πως αν και θεός πειθάρχησε στη θεϊκή αρχή, που ο ίδιος έθεσε. Δηλαδή να εξορίζεται όποιος έχει μολύνει τα χέρια του με φόνο. Ετσι έφυγε για οχτώ χρόνια και δούλεψε υποταχτικός στο βασιλιά των Φερών, τον Αδμητο.  Εξαγνίστηκε από το μίασμα του φονικού αίματος και ξαναγύρισε, αγνός πια και καθαρός, μόνος κύριος στο δελφικό μαντείο.

Ακολουθήστε το στο Google News