Η Ζωή Δημητράκου, πρώην πρωταθλήτρια, καταξιωμένη αθλήτρια και παρουσιάστρια, μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά ευεξίας της και μας προτρέπει να χαμογελάμε περισσότερο.

Μπορεί να δει αποτελέσματα κάποιος που αθλείται στο σαλόνι του;

«Φυσικά και μπορεί. Οπως λέμε και στην εκπομπή “ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ… ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ”, δεν χρειάζεται ούτε εξοπλισμός γυμναστηρίου ούτε μεγάλος χώρος για να γυμναστείς και να δεις αποτελέσματα. Απαραίτητα συστατικά είναι η καλή μας διάθεση και συγκεκριμένες αερόβιες ασκήσεις, για να κάψουμε θερμίδες, με αντικείμενα που όλοι μας έχουμε στο σπίτι».

Τι στόχο έχει η εκπομπή «Γυμναστική… από σπίτι»;

«Σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που περνάμε, επιθυμούμε μέσα από την εκπομπή μας να δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους να γυμναστούν, διότι τα οφέλη είναι πάρα πολλά. Αλλωστε, ήταν κάτι που είχαμε κάνει και στην προηγούμενη καραντίνα και δεν σας κρύβω ότι με είχε χαροποιήσει η αποδοχή του κόσμου και τα ένθερμα σχόλιά τους. Σύμφωνα με έρευνες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι ενήλικοι χρειάζονται τη σωματική άσκηση περισσότερο από ποτέ. Με τη “ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ… ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ” δίνουμε καθημερινά ραντεβού με τους τηλεθεατές και τους παρουσιάζουμε εύκολα προγράμματα γυμναστικής για να σηκωθούν από τον καναπέ τους. Τους δίνουμε tips για ελαφριά και νόστιμα γεύματα που μπορούν να απολαύσουν ως πρωινό αλλά και ως γεύμα αποκατάστασης μετά την προπόνησή τους. Ακόμα, είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να γυμναστούν οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους και να περάσουν ποιοτικό χρόνο, κάνοντας εύκολες ασκήσεις».

Εχεις πάντα ένα πλατύ χαμόγελο. Από πού αντλείς θετική ενέργεια;

«Ετσι είμαι! Είμαι τυχερή, διότι μεγάλωσα σε μία οικογένεια με δύο γονείς που πάντα είχαν θετική διάθεση και ένα πλατύ χαμόγελο, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που μπορεί να εμφανίζονταν. Μου καλλιέργησαν έντονα ότι όλα ξεπερνιούνται με χαμόγελο, πίστη και υπομονή. Είμαι πεπεισμένη ότι πάντα υπάρχει μία λύση για όλα τα θέματα και δεν το βάζουμε ποτέ κάτω».

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα που παρουσιάζεις;

«Σε όλον τον κόσμο. Η γυμναστική δεν έχει ηλικία. Αρκεί να βρει ο καθένας από εμάς το πρόγραμμα εκείνο που ανταποκρίνεται στα μέτρα και στις ανάγκες που έχει το σώμα του. Ολοι αξίζουν να έχουν το χαμόγελο στη ζωή τους και η γυμναστική προκαλεί θετικά συναισθήματα, ευεξία και αναζωογόνηση».

Μπορεί κάποιος τηλεθεατής να προσαρμόσει το πρόγραμμα που κάνεις στις δικές του ανάγκες;

«Φυσικά. Για αυτό άλλωστε και επισημαίνω πριν την προπόνηση και καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής ότι δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι που σας δημιουργεί πρόβλημα. Η γυμναστική πρέπει να προκαλεί θετικά συναισθήματα. Θα ακολουθείτε τις ασκήσεις μέχρι εκεί που μπορείτε. Οσο αντέχει το σώμα, η καρδιά και η διάθεσή σας».

Την εποχή της καραντίνας και του εγκλεισμού η γυμναστική είναι μια υγιής απασχόληση που μας δίνει ενέργεια. Τι άλλο μας προσφέρει;

«Μας προσφέρει ψυχική ηρεμία και ισορροπία. Αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό και προσφέρει ένα time out από τις σκέψεις της καθημερινότητας αλλά και τις ανησυχίες. Η καλύτερη διάθεση και κατ’ επέκταση καλή ψυχολογία έχουν ως αποτέλεσμα και μία καλύτερη ζωή».

Η διάθεση και η αυτοπεποίθηση πόσο επηρεάζονται από το υγιές σώμα;

«Πάρα πολύ! “Νους υγιής εν σώματι υγιεί”. Είναι όλα αλληλένδετα μεταξύ τους. Κακά τα ψέματα, η εξωτερική εμφάνιση και ένα υγιές σώμα μάς δίνουν αυτοπεποίθηση. Ολοι μας αξίζουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας στα καλύτερά του. Είναι στο χέρι μας να το επιτύχουμε, αρκεί να το πιστέψουμε και να κάνουμε το πρώτο βήμα».

Μεγάλο μέρος των Ελλήνων δεν είχε εντάξει τη γυμναστική στην καθημερινότητά του. Βλέπεις αυτό να έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια;

«Φυσικά όλο και περισσότεροι ξεκινούν τη γυμναστική. Κάθε χρόνο είναι και καλύτερα. Οσο υπάρχει το Internet και ο κόσμος βλέπει τα αποτελέσματα της γυμναστικής, νομίζω καταλαβαίνουν την αξία της και προσπαθούν να την εντάξουν στη ζωή τους. Η γυμναστική πλέον γίνεται συνήθεια και όχι απλά μία εποχιακή δραστηριότητα λίγο πριν βγούμε στην παραλία».

Τι είδος γυμναστικής πρέπει να ακολουθούμε;

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή. Το κάθε σώμα έχει διαφορετικές ανάγκες. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η γυμναστική πρέπει να είναι διασκέδαση. Για να μπει στην καθημερινότητά μας θα πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο που να αρέσει στον ασκούμενο. Ο καθένας έχει όπως είπαμε διαφορετικές ανάγκες. Αερόβια άσκηση, χορός, βάρη, μπάσκετ, ό,τι και αν επιλέξετε θα πρέπει να σας αρέσει και να δημιουργεί μόνο θετικά συναισθήματα».

Ασχολείσαι με τον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία. Τι εφόδια σου έχει δώσει στους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου;

«Ο αθλητισμός για εμένα είναι όλη μου η ζωή. Υπήρχε και θα υπάρχει για πάντα στη ζωή μου. Ο χαρακτήρας μου έχει πλαστεί μέσω του πρωταθλητισμού. Μου έδωσε πάρα πολλά εφόδια και είμαι ευγνώμων. Πειθαρχία, επιμονή, υπομονή και θάρρος. Σεβασμό στους άλλους αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό. Σεβασμό στη ζωή. Δεν θα άλλαζα τίποτα από όσα έχω κάνει».

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τη γυμναστική αλλά δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα;

«Να το κάνει. Να το τολμήσει και να μη φοβηθεί. Θα του έλεγα να μπει στο Internet και να περιηγηθεί στο megatv.com και στην εκπομπή “ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ… ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ” και να δει τα πρώτα μας επεισόδια. Είμαι σίγουρη ότι θα πάρει πολλές ιδέες και θα μπει σε πρόγραμμα».

Πόση ώρα τη μέρα χρειάζεται να αφιερώνει κάποιος στη γυμναστική για να μπορεί να διατηρείται σε φόρμα;

«Από 20 μέχρι 40 λεπτά είναι υπεραρκετό, δεν χρειάζονται υπερβολές. Δεν χρειάζεται πολλή πίεση. Αν γίνει το πρώτο βήμα όλα θα ακολουθήσουν».

Είσαι πολύ ενεργή στα social media. Τι σου λένε οι τηλεθεατές; Τι τους αρέσει; Τι ζητούν;

«Τους αρέσει πολύ αυτό που γίνεται. Είμαστε μία μεγάλη παρέα πλέον. Χαίρομαι πολύ που τους βλέπω να ανεβάζουν βίντεο με τις ασκήσεις μας και που τους έχουμε δώσει το κίνητρο να ξεκινήσουν τη γυμναστική. Βλέπω γονείς με τα παιδιά τους να ανεβάζουν βιντεάκια και δεν σας κρύβω ότι με έχει χαροποιήσει όλη αυτή η εξέλιξη».

Ποια τα δικά σου μυστικά καλής ζωής εκτός από την άσκηση;

«Η καλή και υγιεινή διατροφή, χωρίς στερήσεις. Να κοιμόμαστε περίπου 8 ώρες την ημέρα και να έχουμε δίπλα μας καλούς φίλους».

Ανησυχίες. Ανησυχείς για κάτι σήμερα;

«Ανησυχώ πάρα πολύ για τον κορωνοϊό και το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Θέλω να τελειώσει όλο αυτό και να είμαστε ξανά μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας χωρίς να φοβόμαστε».

Τι σου έχει λείψει πιο πολύ τις μέρες της καραντίνας;

«Να δω τους γονείς μου. Μένουν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, οπότε ειδικά τώρα είναι πολύ δύσκολο να τους συναντήσω. Ελπίζω πως θα γίνει πολύ σύντομα».

Τι αγαπάς να κάνεις τις Κυριακές;

«Να ξεκουράζομαι! Να πηγαίνω για τρέξιμο στη φύση ή για έναν όμορφο περίπατο στη θάλασσα. Ακόμα, να κάνω και εγώ με τη σειρά μου τα προγράμματα γυμναστικής που παρουσιάζω καθημερινά στο MEGA. Οχι μόνο οι τηλεθεατές».

Μια ανάμνηση από τα παιδικά σου χρόνια τις γιορτές;

«Τη γιαγιά μου να έχει ντυθεί Αϊ-Βασίλης και να έρχεται στο σπίτι μας με πολλά δώρα. Μία παιδική ανάμνηση που υπάρχει πάντα μέσα στο μυαλό μου και με συντροφεύει όσα χρόνια κι αν περάσουν».

Τι εύχεσαι για το 2021;

«Υγεία σε όλους τους ανθρώπους, αγάπη και μόνο όμορφες και πολύτιμες στιγμές. Εύχομαι να περάσει σύντομα αυτή η δύσκολη περίοδος που διανύουμε και να ανταμώσουμε ξανά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Να είμαστε καλά».