Η διακόσμηση με φυτά εσωτερικού χώρου, επίσης γνωστή ως «interior landscaping», γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Τα φυτά εσωτερικού χώρου κάνουν κάτι περισσότερο από το να χαρίζουν απλώς χρώμα στους χώρους μας, αφού έχουν πολλά οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχή.

Λειτουργούν ως φυσικό φίλτρο ανανέωσης του αέρα

Εκτός από εξαιρετική διακόσμηση, είναι ιδανικά για την απομάκρυνση τοξινών από τον αέρα, βελτιώνοντας την ποιότητά του. Μελέτες μάλιστα, αναφέρουν ότι τα φυτά μπορούν να απομακρύνουν πάνω από το 80% των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) κάθε 24 ώρες. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις βρίσκονται συνήθως σε διάφορα είδη οικιακής χρήσης (όπως τα χαλιά). Για να ανανεώσετε τον αέρα του σπιτιού σας συνιστάται ένα μεγάλο φυτό ή και δύο μικρότερα.

Ρυθμίζουν υγρασία και διάθεση

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βοηθούν στη ρύθμιση της υγρασίας και ενισχύουν την καλή διάθεση, καθώς όταν βλέπουμε το φυσικό πράσινο, χαλαρώνουμε και ηρεμούμε, κάτι που με την σειρά του ωφελεί την ψυχολογία μας καθημερινά. Εκτός από καλή διάθεση και χαλάρωση, η φροντίδα των φυτών μπορεί να «μειώσει» το αίσθημα της μοναξιάς. Η φροντίδα ενός ζωντανού φυτού μάς δίνει έναν σκοπό ενώ όταν το βλέπουμε να ανθίζει και να ευδοκιμεί μας χαρίζει το πολυπόθητο αίσθημα της ευχαρίστησης.

Ποια να επιλέξετε για τις γιορτές

Αλεξανδρινό, γνωστό και ως χριστολούλουδο

Είναι το πλέον αναγνωρίσιμο φυτό των Χριστουγέννων μετά το έλατο. Ιδανικό για να δώσει με το ζεστό κόκκινο χρώμα του ζωντάνια στο σπίτι και να τονίσει τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Με λίγη φροντίδα μπορούμε να το κρατήσουμε για πολλά χρόνια, αρκεί να το φροντίσουμε σωστά.

– Θέλει αρκετό φως και καλό αερισμό, χωρίς όμως να είναι σε ψυχρά ρεύματα αέρα ή κοντά σε θερμαντικά σώματα, που μπορεί να το οδηγήσουν σε αποφύλλωση και μαρασμό.

– Παρακολουθούμε την εικόνα του φυτού, αν δηλαδή τα φύλλα είναι στητά ή μαραμένα, καθώς και την υγρασία του χώματος στη γλάστρα. Καλό είναι να το ποτίζουμε όταν το χώμα έχει αρχίσει να στεγνώνει και το φυτό αρχίζει να χάνει τη σπαργή των φύλλων του.

– Μετά το τέλος των γιορτών και της ανθοφορίας του, είναι φυσιολογικό να ρίξει πολλά φύλλα. Το διατηρούμε σε θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου και την άνοιξη μπορούμε να το μεταφέρουμε σε εξωτερικό χώρο, να το κλαδέψουμε και να το μεταφυτέψουμε.

– Ολη τη θερμή περίοδο θα μπορέσει να αναπτυχθεί, και το επόμενο φθινόπωρο – χειμώνα θα αρχίσει να εμφανίζει κόκκινα φύλλα στην κορφή.

Σύνθεση με βρομελίδες

Λόγω των γιορτινών ημερών, το κέφι και η δημιουργικότητα είναι η λύση για να περάσουμε αλώβητοι αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η δημιουργία μικρών κήπων ή συνθέσεων θα αυξήσει τη δημιουργικότητά μας και θα τονίσει το ηθικό μας. Ενα παλιό πιάτο, ένα μικρό κούτσουρο και μερικές βρομελίδες μπορούν να δημιουργήσουν μια υπέροχη σύνθεση για το τραπέζι μας.

– Για τη φύτευσή τους θα χρησιμοποιήσουμε κάποιο χαλαρό υπόστρωμα για φυτά εσωτερικού χώρου και θα καλύψουμε την επιφάνεια με φλοιό πεύκου, δίνοντας το άρωμα του δάσους στον χώρο μας.

– Στη σύνθεση θα μπορούμε να τοποθετήσουμε ρεσό τοποθετημένα σε ποτηράκια έτσι ώστε να μπορούμε να το απολαύσουμε και κατά τις βραδινές ώρες.

Σύνθεση με παχύφυτα

Κατάλληλα για θέση κοντά σε παράθυρο, αλλά και για εξωτερικό χώρο, μια σύνθεση με παχύφυτα θα σας αλλάξει την διάθεση ανακαλύπτοντας έναν μοναδικό μικρόκοσμο. Ενα παλιό κεραμίδι θα γίνει η βάση της σύνθεσης, ένα χρωματιστό χαλί από σέντουμ θα αναδείξει κάποια μεγαλύτερων διαστάσεων παχύφυτα που θα κυριαρχούν στη σύνθεση, όπως εχεβέριες και καλαγχόες.

– Για υπόστρωμα θα χρησιμοποιήσουμε χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου μαζί με άμμο, αφού τα φυτά αυτά θέλουν καλή στράγγιση.

– Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και εδώ ποτηράκια με ρεσό για να φωτίσουμε τη σύνθεση και τον χώρο μας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Γιάννη Γρύλλη, γεωπόνο – αρχιτέκτονα τοπίου και παραγωγό των φυτών που χρησιµοποιήθηκαν στις συνθέσεις