Όλο και περισσότερα είναι τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό αντιμετωπίζουν γνωστικά ζητήματα, όπως η κόπωση και η εγκεφαλική ομίχλη. Οι ερευνητές μάλιστα, έχουν ανακαλύψει γιατί.

Ο κοροναϊός «υπακούει» την ακίδα

Ο ιός SARS-CoV-2, όπως πολλοί ιοί πριν από αυτόν, μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο. Σε νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Neuroscience, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακίδα της πρωτεΐνης, που απεικονίζεται συχνά ως κόκκινος βραχίονας του ιού, μπορεί να διασχίσει το αιματοεγκεφαλικό φράγμα σε πειραματόζωα.

Αυτό υποδηλώνει έντονα ότι το SARS-CoV-2, μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο.

Η πρωτεΐνη ακίδα, που συχνά ονομάζεται πρωτεΐνη S1, υπαγορεύει σε ποια κύτταρα μπορεί να εισέλθει ο ιός. Συνήθως, ο ιός κάνει το ίδιο πράγμα που κάνει και η δεσμευτική του πρωτεΐνη, εξηγεί ο Δρ. William A. Banks, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι δεσμευτικές πρωτεΐνες σαν την S1 μπορεί να προκαλέσουν από μόνες τους βλάβες, καθώς αποκολλώνται από τον ιό και προκαλούν φλεγμονή. «Η πρωτεΐνη S1 προκαλεί πιθανώς στον εγκέφαλο να απελευθερώνει κυτοκίνες και φλεγμονώδη προϊόντα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πώς μας βλάπτει η καταιγίδα κυτοκίνης;

Στους επιστημονικούς κύκλους, η έντονη φλεγμονή που προκαλείται από τη μόλυνση με COVID-19 ονομάζεται καταιγίδα κυτοκίνης. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, «βλέποντας» τον ιό και τις πρωτεΐνες του, αντιδρά υπερβολικά στην προσπάθειά του να τον σκοτώσει καθώς εισβάλλει.

Έτσι το άτομο που έχει μολυνθεί, μπορεί να αντιμετωπίσει αφού αναρρώσει κόπωση, εγκεφαλική ομίχλη και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την γνωστική ικανότητα.

Ο Δρ. William A. Banks και η ομάδα του παρατήρησαν την εν λόγω αντίδραση με τον ιό HIV και ήθελαν να δουν αν θα συνέβαινε το ίδιο και με τον SARS CoV-2.

Κοροναϊός και HIV.. déjà vu

Ο Δρ. William A. Banks δήλωσε ότι η πρωτεΐνη S1 στο SARS-CoV2 και η πρωτεΐνη gp 120 στο HIV-1 λειτουργούν παρόμοια. Είναι γλυκοπρωτεΐνες – πρωτεΐνες που έχουν πολλά σάκχαρα, χαρακτηριστικά γνωρίσματα πρωτεϊνών που συνδέονται με άλλους υποδοχείς.

Και οι δύο αυτές πρωτεΐνες λειτουργούν ως οι βραχίονες και το χέρι για τους ιούς, καθώς προσκολλώνται σε άλλους υποδοχείς. Και οι δύο διασχίζουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και το S1, όπως το gp120, είναι πιθανότατα τοξικό για τους εγκεφαλικούς ιστούς.

«Ήταν σαν déjà vu», δήλωσε ο Δρ. William A. Banks, ο οποίος έχει μελετήσει εκτεταμένα το HIV-1, το gp120 και το φράγμα αίματος-εγκεφάλου.

«Γνωρίζουμε ότι εξαιτίας της Covid-19 μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς πρόβλημα στην αναπνοή και αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει λοίμωξη στον πνεύμονα. Ωστόσο, μια νέα εξήγηση είναι ότι ο ιός εισέρχεται στα αναπνευστικά κύτταρα του εγκεφάλου, προκαλώντας πρόβλημα εκεί και όχι στον πνεύμονα» επισημαίνει ο Δρ. William A. Banks.