Καλή κι η γαλοπούλα, το γουρουνόπουλο ή η πάπια. Αλλά σαν τα ορεκτικά και τους μεζέδες δεν έχει. Τσιμπολόγημα, πλούσιες γεύσεις, μικρές γαστρονομικές πηγές έκπληξης. Εσείς τι ιδέες έχετε για φέτος; Διαβάστε την λίστα του in.gr και κρατήστε σημειώσεις. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν!

1.Τάρτα με μπέικον και μανιτάρια

Το πρώτο πιάτο του γιορτινού τραπεζιού θα ανοίξει την όρεξη και θα δημιουργήσει επιφωνήματα θαυμασμού-αυτό δεν θέλετε;

2.Ρολά καπνιστού σολομού με τυρί κρέμα

Ο καπνιστός σολωμός «φοριέται» πολύ αυτές τις μέρες. Αυτό το 90s snack ταιριάζεο τέλεια με αφρώδεις οίνους και ξεκουράζει λίγο το στόμα από τα κρέατα και τα αλλαντικά.

3. Ρολά με προσούτο,αχλάδια και ρόκα

Τυλίξτε αχλάδι (καλύτερα καραμελωμένο στο τηγάνι πρώτα) και ρόκα μέσα σε μια λαχταριστή φέτα προσούτο και κάντε καλή εντύπωση πανεύκολα.

4.«Μαντηλάκια» γαλοπούλας με κρέμα τυριού 

Πρόχειρος, αλλά εντυπωσιακός μεζές, ιδανικός και για ένα απλό καλωσόρισμα στο σπίτι μας μαζί με τις μπίρες και τα κρασιά.

Σερβίρετε σε βαθύ μπωλ για να μπορεί καθένας να τραβήξει το κομμάτι του άνετα. Συγκρατήστε με μια οδοντογλυφίδα

5. Κρέπες με σπανάκι και μπεσαμέλ

Comfort food που ναυπομονούμε να φάμε ως πρωινό την επόμενη του τραπεζιού-αν έχει μείνει τίποτα.

6.Πιτσάκια με μπρι και cranberries

Φτιάξτε μια μίνιμαλ πτσα που θα σας ζητάνε την συνταγή. Πάνω στην συνηθισμένη σας ζύμη (δική σας ή έτοιμη) απλώστε απευθείας το βουτυράτο τυρί μπρι, τα cranberries και λίγο δενσδρολίβανο. Ραντίστε με ελαιόλαδο και ψήστε στον φούρνο κανονικά. Όνειρο.

Κόψτε σε λωρίδες για να πάρει η πίτσα την διάσταση του ορεκτικού

7. Καναπεδάκια με κρεμώδες  τυρί και ρόδι

Πάνω σε φέτες ψωμιού απλώστε το αγαπημένο σας κρεμώδες ή cottage τυρί, αλατοπιπερώστε και πασπαλίστε με μερικά σπυριά από γυαλιστερό ρόδι. Απλό και εντυπωσιακό.

8. Ατομικές Σαλάτες σε Φωλιές

Αυτοσχεδιάστε και παίξτε χριστουγεννιάτικα: καρύδα, ρόδι, αμύγδαλα και κράνμπερις ταιριάζουν γάντι με πρασινάδες και μυρωδικά. Μαζί με το μπαλσάμικο ξύδι, δημιουργούν μια γευστική πανδαισία που είναι και υγιεινή.

Τρίψτε λίγη παρμεζάνα πάνω από την σαλάτα ή, εναλλακτικά, αρσενικό Νάξου.

9. Ψητές ξιδάτες πιπεριές με ξινομυζήθρα

Νόστιμος, διαχρονικός μεζές. Το έντονο, κόκκινο χρώμα της πιπεριάς θα ταιριάξει άριστα με το γιορτινό κλίμα.

10. Μυκονιάτικα κρεμμυδοπιτάκια

Καθόλου μπελαλίδικα και θα γίνουν αμέσως ανάρπαστα στο τραπέζι. Στη Μύκονο τα φτιάχνουν με τυροβολιά, το παραδοσιακό λευκό τυρί του νησιού, είναι όμως εξαιρετικά και με ανθότυρο και φρέσκια μυζήθρα ή ξινομυζήθρα που, ανακατεμένα με αυγά, ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο, γίνονται μια φοβερά μυρωδάτη γέμιση.

Η παράδοση στα πιο γκουρμέ της

11. Τηγανιά χοιρινή ή κοτόπουλο: μην υποτιμάτε αυτό το πιάτο-αρέσει σε όλους, είναι νόστιμο και εγγυημένο. Φέτος, συνοδέψτε με διαφορετικά ντιπ σερβιρισμένα σε κομψά μπωλάκια (πάστα πιπεριάς, ντιπ γιαουρτιού, τζατζίκι κ.ά)

12. Πρασοτηγανιά με χειμωνιάτικα λαχανικά, μήλο και κεφαλοτύρι: η ιδιαίτερη αυτή συνταγή μοσχοβολά χειμωνιάτικα τσιμπούσια και ταιριάζει καταπληκτικά με κόκκινο κρασί. Τολμήστε την!

13. Κολοκυθόσουπα βελουτέ: all time classic. Πασπαλίστε με κρουτόν και τριμμένη γραβιέρα.

14. Στριφτή τηγανητή τυρόπιτα με λούζα και ηλιόσπορο: πεντανόστιμη τυρόπιτα που θα φτιάχνετε τακτικά από δω και μπρος, μόλις ξεκλειδώσετε τα μυστικά της εύκολης σε γενικές γραμμές συνταγής της.

15. Ντοματάκια λιαστά ψιλοκομμένα με ελαιόλαδο, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, βασιλικό και μανούρι. Τα λόγια είναι περιττά για αυτήν την γρήγορη σαλάτα που στέκεται σκέτη ως άριστος μεζές για αποστάγματα.

Δεν είναι η εποχή της φρέσκιας ντομάτας-γι’ αυτό οι παλιοί τις αποξήραιναν για να τις απολαμβάνουν όλον τον χρόνο

16. Τηγανιτές μελιτζάνες με ζαμπόν και τυρί: πανεύκολες και εφετζίδικες. Κόβετε την μειτζάνα σε μεγάλες, λεπτές ροδέλες, προσθέτετε ελαιόλαδο ζαμπόν και τυρί (ταιριάζει φοβερά το μετσοβόνε ή το ρεγκάτο), και ψήνετε στον φούρνο για 15 λεπτά. Μόλις λιώσει το τυρί, ρίχνετε λίγο λάδι ακόμα και γαρνίρετε με ό, τι φρέσκο μυρωδικό έχετε.

17. Μιλφέιγ παντζαριού-γλυκοπατάτας με κατσικίσιο τυρί : όμορφη εμφάνιση, πλούσια γεύση, υψηλή θρεπτική αξία. Τι άλλο θέλετε;

18.Ομελέτα φούρνου κομμένη σε λωρίδες

Βάζουμε στο μείγμα των αβγων λίγο ανθρακούχο νερό και γάλα, μαλακό τυρί, ένα παραδοσιακό αλλαντικό και ψιλοκομμένα μυρωδικα. ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Έτοιμο σε λίγα λεπτά και χορταστικό!

19. Κροκέτες από μαλακό κατσικίσιο /ή πρόβειο τυρί: Πανάρουμε με αλεύρι, αβγό και τέλος με φρυγανιά. Συνοδεύουμε με κάποια μαρμελάδα σχετικά υπόγλυκη και όξινη.

20. Ντολμάδες με όποιο φύλλο και γέμιση επιθυμείτε, όπως λάχανο και κιμάς, αμπελόφυλλο με ρύζι και αντιστρόφως…Δεν είναι όσο δύσκολοι νομίζετε!