Με απλές κινήσεις ο πολίτης θα μπορεί να κλείνει ραντεβού από το κινητό του, προκειμένου να εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού.

Πέρα από τη ειδική σελίδα emvolio.gov.gr, η οποία είναι στον «αέρα» από χτες, ένας νέος πενταψήφιος αριθμός μπαίνει στη ζωή μας. Πρόκειται για τον αριθμό 13034, στον οποίο θα στέλνουμε μήνυμα προκειμένου να μάθουμε αν πληρούμε τα κριτήρια προτεραιότητας και πότε θα ορισθεί το ραντεβού σε ένα από εμβολιαστικά κέντρα

Έχοντας λοιπόν σημειωμένα την ιστοσελίδα για τον εμβολιασμό και το παραπάνω αριθμό, πρέπει καταρχάς να δούμε αν έχουμε προτεραιότητα για το εμβόλιο, να κλείσουμε το ραντεβού μας, να λάβουμε την απαραίτητη επιβεβαίωση και φυσικά να εμφανιστούμε τη σωστή μέρα και ώρα σε ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα για να λάβουμε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία», στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, θα μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
  • Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Τι ακολουθεί

Στη συνέχεια θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Να σημειωθεί, ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Πού θα κάνετε το εμβόλιο

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα γίνουν σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες για τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Θριάσιο και μένει να οριστικοποιηθεί εάν το πέμπτο νοσοκομείο αναφορά θα είναι το Ασκληπιείο ή το δυτικό νοσοκομείο Αγ. Βαρβάρα.

Συνολικά, 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν σε όλη την επικράτεια. 245 από αυτά θα βρίσκονται στην Αθήνα και 123 στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά:

Στην 1η ΥΠΕ  που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αττικής θα λειτουργήσουν συνολικά 245 κέντρα, στη 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου θα στηθούν συνολικά 135 κέντρα, 123 θα είναι τα κέντρα στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης, – 129 στη 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, 144 στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, 176, στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και τέλος 66 θα είναι συνολικά τα κέντρα στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.

Στο εμβολιαστικό κέντρο

Οι πολίτες θα δίνουν τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των κέντρων εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το εμβολιαστικό κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του.

Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης

Το έντυπο συναίνεσης και η βεβαίωση εμβολιασμού

Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει σταλεί ήδη και η ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπ. Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους προφορικά, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία, αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Επίσης, όσοι άνουν το εμβόλιο θα λαμβάνουν βεβαίωση εμβολιασμού. Μάλιστα, σύντομα αναμένεται να δημιουργηθεί και η σχετική Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού, μέσω της οποίας μετά τη διενέργεια του εμβολιασμού θα μπορεί κανείς να αιτηθεί την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης.

Αυτή θα περιλαμβάνει το όνομα, το επώνυμο, τον ΑΜΚΑ, την ημερομηνία εμβολιασμού, το εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή που διενεργήθηκε ο εμβολιασμός και τον τύπο του εμβολίου.

Διευκρινίσεις για υγειονομικούς: Αρκεί να δηλώσουν ονοματεπώνυμο και ΑΜΚΑ

Γνωμοδότηση σχετικά με τη συλλογή δεδομένων εργαζομένων στις Υγειονομικές Περιφέρειες απέστειλε στις 17 Δεκεμβρίου προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της xώρας, τα Νοσοκομεία και τις Μονάδες ΠΦΥ το αυτοτελές γραφείο υπεύθυνου προστασίας δεδομένων του υπουργείου Υγείας, το οποίο είχε δεχτεί ερωτήματα και αναφορές εργαζομένων στις ΥΠΕ και στην ΠΦΥ σχετικά με τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που ζητούνται, για τη συμπλήρωση φορμών σχετικά με την καταρχήν καταγραφή αυτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, ώστε να διασφαλιστεί επαρκής ποσότητα εμβολίων για το προσωπικό αυτό.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση αρκεί η συλλογή των ακόλουθων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα: ονοματεπώνυμο και ΑΜΚΑ κάθε ενδιαφερόμενου εργαζομένου, ο οποίος δηλώνει ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Αντίθετα, η συλλογή περισσότερων στοιχείων και μάλιστα του ΑΦΜ καθενός εξ αυτών αντίκειται, αντιβαίνει, στις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

«Ο υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων του υπουργείου Υγείας δικαιώνει τους φόβους των υγειονομικών για τη συλλογή των στοιχείων σχετικά με τον εμβολιασμό από τις υπηρεσίες τους», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία είχε έντονα διαμαρτυρηθεί για την «συλλογή προσωπικών δεδομένων των υγειονομικών που επιθυμούν ή μη να εμβολιασθούν κατά της covid-19».

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «οι υπηρεσίες θα πρέπει να συμμορφωθούν με την Γνωμοδότηση του αρμοδίου γραφείου του υπουργού Υγείας και να προστατευθούν τα δεδομένα των συναδέλφων από τις υπηρεσίες τους και να μην κοινοποιηθούν πέραν αυτών. Να είναι ανοικτή η υποβολή επιθυμίας εμβολιασμού με νέα έντυπα που θα περιλαμβάνει μόνο τα στοιχεία που ορίζει το αρμόδιο γραφείο του υπουργού Υγείας».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά επίσης να γίνει ενημέρωση των εργαζομένων για την ωφελιμότητα εμβολιασμού από τις Επιτροπές Λοιμώξεων και άλλους ειδικούς, τονίζοντας: «Έχουν χαθεί ήδη 16 συνάδελφοι και αρκετοί είναι διασωληνωμένοι. Δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις πέραν της συμμετοχής στον εμβολιασμό».