Γεννήθηκε στο Γκίλφορντ του Σάρεϊ στην Αγγλία και είναι κόρη του άγγλου μουσικού Φιλ Κόλινς και της δεύτερης συζύγου του, Τζιλ Τάβελμαν. Μετά το διαζύγιο των γονιών της και σε ηλικία επτά ετών, η Κόλινς μετακόμισε με τη μητέρα της στο Λος Αντζελες. Στην εφηβεία της έγραφε για μεγάλα γυναικεία περιοδικά και κάπως έτσι η αγάπη της για το γράψιμο την οδήγησε στις σπουδές δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Μάλιστα, η αγάπη της για το γράψιμο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το 2017 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Unfiltered: No Shame, No Regrets, Just Me», μέσα από το οποίο θέλησε να μοιραστεί τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της απευθυνόμενη στις νέες γυναίκες.

Η καριέρα της στην υποκριτική ξεκίνησε σε ηλικία μόλις δύο ετών μέσα από τη συμμετοχή της στη βρετανική σειρά «Growing Pains».

Το 2009 συμμετείχε για μερικά επεισόδια στην αμερικανική σειρά «90210» και την ίδια χρονιά υποδύθηκε την κόρη της Σάντρα Μπούλοκ στην ταινία «Μια σχέση στοργής». Το 2011 πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Priest» και «Abduction» και το 2012 έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τον ρόλο της Χιονάτης στην ταινία «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου», όπου πρωταγωνίστησε μαζί με την Τζούλια Ρόμπερτς.

Ακολούθησαν οι ταινίες «Ολα για την αγάπη» (2012), «Θανάσιμα εργαλεία: Πόλη των Οστών» (2013), «Με αγάπη, Ρόζι» (2014) και «Rules Don’t Apply» (2016). Το 2016 πρωταγωνίστησε στην ταινία «To the Bone», η οποία αφορά το θέμα της νευρικής ανορεξίας, με την οποία έδωσε μάχη και η ίδια η Κόλινς. Το 2017 συμμετείχε στην ταινία «Okja» και την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στη μίνι σειρά «Les Misérables», κερδίζοντας τις εντυπώσεις των κριτικών.

Μετά τις συμμετοχές στις ταινίες «Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile» (2019), «Tolkien» (2019) και «Inheritance» (2020), η Κόλινς έγινε παγκοσμίως διάσημη μέσα από τη σειρά «Emily in Paris», η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία και θα συνεχιστεί και για δεύτερη σεζόν. Η πιο πρόσφατη δουλειά της είναι η συμμετοχή στη δραματική ταινία «Mank» σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Φίντσερ.

Το 2020 φαίνεται πως είναι η χρονιά της, αφού πέρα από την επιτυχία στα επαγγελματικά της, αρραβωνιάστηκε και με τον σύντροφό της, Τσάρλι Μακντάουελ.

Το αγαπημένο της μακιγιάζ

«Αγαπώ το no makeup-makeup επειδή βασίζεται στο φρέσκο, καθαρό δέρμα. Πάντα πίστευα ότι όσο λιγότερα έχεις στο πρόσωπό σου τόσο λιγότερα μπορούν να πάνε λάθος κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Για τη ρουτίνα περιποίησής της

«Ξεκινάω προετοιμάζοντας το δέρμα μου με ένα καθαριστικό προσώπου και κάνοντας απολέπιση στα χείλη μου. Επειτα, αναμειγνύω το foundation με ένα σέρουμ και το απλώνω στο πρόσωπό μου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζω μια πιο διακριτική κάλυψη ενώ παράλληλα χαρίζω μια λάμψη υγείας στο πρόσωπό μου».

Το μυστικό της για καλοσχηματισμένα φρύδια

«Είναι πολύ απλό: εφαρμόζω highlighter κάτω από το φρύδι και στη συνέχεια χτενίζω τα φρύδια μου με φορά προς τα πάνω. Αυτό είναι όλο».

Για την ομορφιά

«Δεν υπάρχει τελειότητα. Οσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσουμε αυτό τόσο λιγότερο θα πιέζουμε τον εαυτό μας και τόσο πιο ελεύθερα θα μπορούμε να ζήσουμε τις ζωές μας».

Πώς αντιμετωπίζει τις δυσκολίες

«Πάντα αγαπούσα τους φίλους μου και στηριζόμουν σε αυτούς. Σε αυτούς στρέφομαι όποτε νιώθω ανασφάλεια, είτε για τη δουλειά μου είτε για τα προσωπικά μου. Οταν νιώθω ανασφαλής αναζητώ τα αγαπημένα μου άτομα, έστω και μέσω ενός τηλεφωνήματος. Δεν χρειάζεται καν να τους πως πώς νιώθω, απλά χρειάζομαι να είμαι κοντά τους για να χαμογελάω και να ξεχνάω τις αρνητικές σκέψεις».

Για τη μητέρα της

«Είμαι πολύ, πολύ δεμένη με τη μητέρα μου. Εκείνη είναι ο πιο κοντινός μου άνθρωπος και με εμπνέει όσο κανείς».

Για τους μεγαλύτερους φόβους της

«Οταν ήμουν μικρή φοβόμουν το να μην έχω τον έλεγχο και το να μην είμαι τέλεια. Τώρα, έχω ξεπεράσει αυτούς τους φόβους, ξέρω τις προτεραιότητές μου και θέλω απλά να απολαμβάνω τη στιγμή. Ετσι κι αλλιώς, το μεγαλύτερο κομμάτι στη δουλειά μου δεν είναι στον έλεγχό μου».

Για τη γυμναστική

«Εχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπω τη γυμναστική σε σχέση με παλαιότερα. Πλέον, με κάνει να νιώθω πραγματικά καλά, πιο δυνατή. Οταν κάνω μαθήματα χορού ή αερόβιες προπονήσεις, συνειδητοποιώ ότι διασκεδάζω ενώ ταυτόχρονα ιδρώνω. Πάντα εντυπωσιάζομαι από το τι είναι ικανό το σώμα μου να κάνει».

Για τη διατροφή της

«Είναι θέμα μέτρου. Το μέτρο είναι κάτι για το οποίο δεν γνώριζα πολλά. Είχα περισσότερο τη λογική τού “όλα ή τίποτα” όταν έδινα μάχη με τη διατροφική διαταραχή. Τώρα πια ξέρω ότι χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή που μου επιτρέπει να απολαμβάνω τις μικρές χαρές της ζωής».

Η συνήθεια που τη χαλαρώνει

«Μου αρέσει να φτιάχνω γλυκά. Είναι μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία για εμένα. Στον ελεύθερό μου χρόνο πραγματικά απολαμβάνω να εξερευνώ την κουζίνα και να πειραματίζομαι. Επίσης, μου αρέσει πολύ να ακούω μουσική καθώς μαγειρεύω, με βοηθάει να συγκεντρώνομαι και να αφήνομαι στη στιγμή».

Το αγαπημένο της ρόφημα

«Δεδομένου ότι είμαι Βρετανίδα, χρειάζομαι πραγματικά το τσάι μου. Μερικές φορές το πιο χαλαρωτικό πράγμα στον κόσμο είναι ένα φλιτζάνι τσάι».