Ο Απόστολος Ρουβάς, ο σεφ που μαγειρεύει καθημερινά στο MEGA στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και φέτος συζητήθηκε πολύ, μας προτείνει 3 νόστιμες και υγιεινές συνταγές που θα φτιάξουμε εύκολα και θα γίνουν από τις αγαπημένες μας.

Pancake με μπανάνα και βρόμη

Υλικά

  • 2 ασπράδια αβγού
  • 2 κουταλιές βρόμη
  • ½ μπανάνα
  • Λίγη κανέλα

Για το σερβίρισμα:

  • Μέλι
  • ½ μπανάνα σε φέτες ή φρούτα εποχής

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Ρίχνουμε τα ασπράδια σε ένα μπλέντερ μαζί με τη βρόμη, τη μισή μπανάνα και λίγη κανέλα και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας χυλός.

2. Στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το αφήνουμε έως ότου ψηθεί καλά από τη μια μεριά.

3. Είναι έτοιμο να το γυρίσουμε όταν έχει πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Ψήνουμε και από την άλλη μεριά αντίστοιχα.

4. Σερβίρουμε με την άλλη μισή μπανάνα ή με φρούτα εποχής, μέλι και κανέλα.

Κοτόπουλο φρικασέ

Υλικά

• 1 κοτόπουλο κομμένο σε 6 ή 8 μερίδες

• 50 ml ελαιόλαδο

• 1-2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες

• 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες

• 1 στικ σέλερι, κομμένο σε λεπτές φέτες

• 1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια

• 1 σκελίδα σκόρδο προαιρετικά, ψιλοκομμένη

• ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

• 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο ή 1 συσκευασία κατεψυγμένο σπανάκι

• Ζωμός κότας

• Χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι

• 2 κρόκοι αβγού

• 1 κουταλιά κορν φλάουρ

• Αλάτι

• Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά.

2. Στεγνώνουμε πολύ καλά το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί.

3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο.

4. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το πράσο, το σέλερι, το καρότο, το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.

5. Μετά σβήνουμε με τον ζωμό κοτόπουλου και βράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά.

6. Επειτα προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε.

7. Συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου τα λαχανικά και το κοτόπουλο είναι έτοιμα. Περίπου 30-35 λεπτά ακόμα.

8. Για το αβγολέμονο, σε ένα μπολ προσθέτουμε τους κρόκους, τον χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε έως ότου γίνει ένα μείγμα.

9. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά ανακατεύοντας συνεχώς τον καυτό ζωμό από την κατσαρόλα έως ότου έρθει στην ίδια θερμοκρασία. Αυτό μας βοηθάει για να μη μας κόψει.

10. Κατόπιν ρίχνουμε το μείγμα του μπολ ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα στην κατσαρόλα που βράζει.

11. Αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Οσπριάδα με καπνιστό μπούκοβο

Υλικά

  • 300 γρ. όσπρια ανάμεικτα
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο
    1 φύλλο δάφνης
  • Ελαιόλαδο
  • Καπνιστό μπούκοβο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βάζουμε τα όσπρια να μουλιάσουν σε μπόλικο νερό από το προηγούμενο βράδυ.

2. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό. Τα βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10-15΄από την ώρα που θα πάρουν βράση. Ξαφρίζουμε τακτικά. Τα σουρώνουμε.

3. Σε μία άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Προσθέτουμε και το καρότο, τα όσπρια και τον ζωμό λαχανικών, να σκεπαστούν περίπου ένα με δύο δάχτυλα πάνω από τα όσπρια.

4. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το φύλλο δάφνης, το καπνιστό μπούκοβο και λίγο ελαιόλαδο. Κατά τη διάρκεια του βρασμού αν δούμε ότι χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

5. Σερβίρουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

ΤΙP

Ταιριάζει να το συνδυάσουμε με ρέγγα καπνιστή και ελιές.

ή

Ξερό κρεμμύδι σπασμένο, το ξεπλένουμε να φύγει η σπιρτάδα, με ελαιόλαδο και κόκκινο πιπέρι