Καθώς τα αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας του κοροναϊού είναι σε ισχύ και κατά την περίοδο των γιορτών, καλούμαστε να διατηρήσουμε την κοινωνική σύνδεση από απόσταση, όπως ορίζει άλλωστε και το πρόσταγμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το – όχι τόσο – happy hour της κοινωνικής σύνδεσης

Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της διατήρησης των κοινωνικών συνδέσεων για την ψυχική μας υγεία εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας. Για πολλούς, αυτό σημαίνει αρκετές ώρες με ανοιχτή κάμερα, χρησιμοποιώντας την βιντεοκλήση ως υποκατάστατο παλαιότερων συνηθειών.

Όμως, αρκετούς μήνες μετά την πανδημία, μπορεί να αντιμετωπίζετε κόπωση από την σχεδόν διαρκή βιντεοκλήση, με τους ειδικούς μάλιστα να επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. «Αρχικά, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε την βιντεοκλήση για επαγγελματικά meeting, οπότε μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστική για κοινωνικοποίηση» εξηγεί Δρ. η Neda Gould, κλινική ψυχολόγος και διευθύντρια του προγράμματος Mindfulness στο Johns Hopkins Medicine.

Υπάρχουν επίσης οι απροσδόκητες τεχνικές δυσλειτουργίες που προκαλούν καθυστέρηση των συνομιλιών και το άβολο αίσθημα της διαρκής θέασης του εαυτού, ειδικά για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κοινωνικό άγχος.

Επιπλέον, χάνουμε πολλές από τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις που έχουμε όταν βλέπουμε άτομα προσωπικά. «Ως άνθρωποι, είμαστε προσαρμοσμένοι να διαβάζουμε κοινωνικές ενδείξεις», εξηγεί η Δρ. Julianne Holt-Lunstad, καθηγήτρια ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Brigham Young.

Αντί για βιντεοκλήση, δοκιμάστε..

Μερικοί τρόποι για να παραμείνετε συνδεδεμένοι, δίχως την βιντεοκλήση, κατά την διάρκεια των περιορισμών περιλαμβάνουν:

*Μαγειρέψτε την ίδια συνταγή

Το φαγητό είναι κατά βάση κοινωνικό. Σε πολλούς πολιτισμούς, τα γεύματα αποτελούν μια κοινωνική εκδήλωση και μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε συνδεδεμένοι μεταξύ μας. Μερικοί τρόποι για να παραμείνετε συνδεδεμένοι μέσω του φαγητού ενώ είστε φυσικά χώρια είναι να μαγειρέψετε το ίδιο πιάτο.

*Αφήστε πακέτο.. φροντίδας

Είτε πρόκειται για δωρεά αντικειμένων σε έναν τοπικό οργανισμό που βοηθά αυτούς που έχουν ανάγκη, ή ρίχνοντας ένα κουτί καλούδια στο κατώφλι ενός φίλου ή αγαπημένου προσώπου, η δημιουργία ενός πακέτου φροντίδας για κάποιον άλλο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αισθάνεστε κοινωνικά συνδεδεμένοι.

Είναι καλό τόσο για την προσωπική σας ευεξία όσο και των άλλων να κάνουμε ωραία πράγματα για τους άλλους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γνωρίζοντας ότι πολλοί από εμάς αγωνίζονται πραγματικά.

*Γυρίστε στο.. σταθερό

Για να «σπάσετε» την μονοτονία, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στα αγαπημένα «κλασικά», όπως είναι η συνομιλία από το σταθερό σας τηλέφωνο. Ανεξάρτητα από το μέσο σύνδεσής σας, θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό να διατηρείτε τις κοινωνικές επαφές, ακόμα και αν παραμένετε κοινωνικά απομακρυσμένοι από τα αγαπημένα σας πρόσωπα.