Αν και ακόμα τα γιορτινά τραπέζια με τα θεσπέσια λαχταριστά εδέσματα δεν έχουν λάβει τέλος, πολλοί είναι εκείνοι που μπορεί να σκέφτονται μεθόδους για να επιτύχουν μια γρήγορη απώλεια βάρους, ακόμα και αν πρόκειται για ένα με δύο κιλά.

Τα επιστημονικά δεδομένα την γρήγορη απώλεια βάρους

Μερικές έρευνες επί του θέματος δείχνουν ότι ο ρυθμός απώλειας βάρους δεν επηρεάζει ευνοϊκά το τελικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα. Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τόσο τα άτομα που έχασαν βάρος σταδιακά όσο και εκείνα της ομάδας ταχείας απώλειας βάρους είχαν ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου βάρους τους.

Αν και αυτό δεν ήταν καλό αποτέλεσμα όσον αφορά τη διαχείριση βάρους, οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ρυθμός βάρους δεν επηρέασε το ποσοστό βάρους που ανακτήθηκε.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται

Προτού προσπαθήσετε να χάσετε βάρος, εξετάστε τη σχέση σας με το φαγητό. Εάν έχετε ιστορικό διατροφικών διαταραχών ή εάν προηγούμενες προσπάθειες απώλειας βάρους έχουν οδηγήσει σε συναισθήματα κατάθλιψης, άγχους, θυμού, μοναξιάς ή άλλων συναισθημάτων, μην βιαστείτε.

Η υγεία περιλαμβάνει τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική ευημερία, και εάν η προσπάθεια απώλειας βάρους «βλάπτει» την ψυχική σας υγεία, τότε θα πρέπει να επαναπροσδιορίσετε την προσέγγισή σας. Εξερευνήστε γιατί αισθάνεστε υποχρεωμένοι να χάσετε βάρος και αναζητήστε υποστήριξη από τους αγαπημένους σας που ενδιαφέρονται για εσάς ή και από κάποιον ειδικό.