Ο αρνητικός τρόπος σκέψης χειροτερεύει το άγχος σας και δυσκολεύει τη ζωή σας. Το «κλειδί» για να περιορίσετε τις αρνητικές σκέψεις είναι να κατανοήσετε πώς σκέφτεστε τώρα (και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή σας την τάση) και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να αλλάξετε τις σκέψεις σας ή έστω να μειώσετε τον αντίκτυπο που έχουν στην ψυχολογία σας. Προκειμένου να το καταφέρετε αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω στρατηγικές.

Πώς θα αλλάξετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης σας

* Κατανοήστε το μοτίβο σκέψης σας

Ένα από τα πρώτα βήματα για να αλλάξετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης σας είναι να καταλάβετε πώς ακριβώς σκέφτεστε. Για παράδειγμα, αν συνηθίζετε να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας ως πλήρη αποτυχία ή επιτυχία, τότε πιθανότατα έχετε έναν…»ασπρόμαυρο» τρόπο σκέψης. Άλλα χαρακτηριστικά του αρνητικού τρόπου σκέψης είναι η καταστροφολογία, οι υπεργενικεύσεις και η εξαγωγή βιαστικών συμπερασμάτων.

* «Εκπαιδεύστε» το μυαλό σας

Σίγουρα, απαιτεί μεγάλη εξάσκηση και πολλή δουλειά από εσάς το να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας, αξίζει όμως να προσπαθήσετε. Όποτε πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει αρνητικές σκέψεις, προσπαθήστε να τσεκάρετε το κατά πόσο είναι ακριβείς και στη συνέχεια να τις αντικαταστήσετε με άλλες, πιο θετικές σκέψεις. Σταδιακά, αυτή η διαδικασία θα γίνεται πιο εύκολη, μέχρι πλέον να προκύπτει φυσικά.

* Μάθετε να διαχειρίζεστε τις αρνητικές σκέψεις

Ενώ το να σταματάτε και να απωθείτε τις αρνητικές σκέψεις μπορεί να σας ακούγεται ως μια πρακτική λύση, στην πραγματικότητα το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει αυτή η τακτική είναι προσωρινή ανακούφιση. Έτσι, μεσοπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερο στρες. Δοκιμάστε να αποστασιοποιηθείτε από τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματά σας, ώστε να μπορέσετε να τα δείτε με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσετε ότι εσείς έχετε τον έλεγχο, ενώ παράλληλα θα είστε σε θέση να βρείτε πιο εύκολα τις λύσεις στους προβληματισμούς σας.

Να θυμάστε ότι…

Εάν υποφέρετε από αρνητικά μοτίβα σκέψης που επηρεάζουν τη ζωή σας, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Παρόλο που μπορεί να σας ακούγεται δύσκολο το να μοιραστείτε τις σκέψεις σας με κάποιον, οι θεραπευτές μπορούν να αξιολογήσουν τις αρνητικές σκέψεις σας και να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε έναν πιο υγιή εσωτερικό διάλογο.