Η θερμότητα από τα εργαλεία styling, οι τεχνικές επεξεργασίες (ειδικά το ντεκαπάζ), το απρόσεκτο βούρτσισμα και η έλλειψη ενυδάτωσης, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε αφυδατωμένα και ταλαιπωρημένα μαλλιά. Ωστόσο, μερικές μικρές κινήσεις είναι αρκετές για να «σώσετε» τα ξηρά μαλλιά σας και να τους χαρίσετε υγιή εμφάνιση.

Tips περιποίησης για να «σώσετε» τα αφυδατωμένα μαλλιά σας

-Μείνετε μακριά από το καυτό νερό

Ξέρουμε ότι το ντους με καυτό νερό είναι τρομερά χαλαρωτικό, προκειμένου όμως να έχετε υγιή μαλλιά θα πρέπει να το αποφεύγετε. Το πολύ ζεστό νερό απογυμνώνει την τρίχα από τα φυσικά έλαια και την αφήνει θαμπή και αφυδατωμένη. Η χλιαρή θερμοκρασία νερού είναι ιδανική.

-Επιλέξτε το σωστό σαμπουάν

Το σαμπουάν είναι το Α και το Ω για την υγεία και τη σωστή περιποίηση των μαλλιών. Ιδανικό για τα ξηρά μαλλιά είναι ένα σαμπουάν με πλούσιους ενυδατικούς παράγοντες που θα χαρίσει στα μαλλιά σας τη χαμένη απαλότητα, τη δύναμη και τη λάμψη που τους αξίζουν. Τσεκάρετε τη λίστα με τα συστατικά στο πίσω μέρος της συσκευασίας και αποφύγετε την πολυαιθυλενογλυκόλη (αλλιώς PEG), η οποία είναι ένα βλαβερό χημικό συστατικό που ξηραίνει τα μαλλιά και επιβαρύνει το περιβάλλον.

-Εστιάστε στην ενυδάτωση

Όπως καταλαβαίνετε, για να έχετε υγιή και λαμπερά μαλλιά πρέπει να τους προσφέρετε την απαραίτητη θρέψη. Έτσι, μετά το λούσιμο πρέπει να εφαρμόζετε στις άκρες των μαλλιών conditioner ή μια μάσκα 5 λεπτών για πιο εντατική ενυδάτωση. Οι συγκεκριμένες συνθέσεις θα διατηρήσουν την τρίχα πιο υγιή και θα την προστατεύσουν από την ξηρότητα. Επιπλέον, αν τα μαλλιά σας ταλαιπωρούνται από τις συχνές βαφές και το συχνό πιστολάκι, χρησιμοποιήστε μία φορά την εβδομάδα μια ειδική θεραπεία με αμπούλες ή μια μάσκα βαθιάς θρέψης. Ένα extra tip για να ενυδατώσετε την ξηρή τρίχα είναι να εφαρμόζετε καθημερινά ένα ειδικό λαδάκι στις άκρες.

*DIY: Η μάσκα που θα ξεδιψάσει τα αφυδατωμένα μαλλιά σας

Θα χρειαστείτε:

1 ώριμο αβοκάντο, αποφλοιωμένο

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας μέλι

Πώς θα τη φτιάξετε:

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώστε τη μάσκα σε υγρά μαλλιά, εστιάζοντας στις άκρες. Πιάστε τα μαλλιά σας κότσο στο πάνω μέρος του κεφαλιού σας, και τυλίξτε τα με μια πετσέτα για 30 λεπτά. Έπειτα, ξεπλύνετε και λουστείτε όπως συνήθως.

-Αποφύγετε το styling

Όσο λιγότερο χρησιμοποιείτε το πιστολάκι ή το σίδερο για ίσιωμα ή μπούκλες τόσο το καλύτερο. Κι αυτό γιατί απορροφούν τη φυσική υγρασία των μαλλιών, ενώ παράλληλα υποβαθμίζουν την ποιότητα της πρωτεΐνης, που είναι το βασικό δομικό συστατικό της τρίχας. Αν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά, τότε υιοθετήστε μερικούς κανόνες. Πρώτον, στέγνωμα σε νωπά και όχι βρεγμένα μαλλιά, αφού τότε είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή στο σπάσιμο. Αφήστε λοιπόν τα μαλλιά σας να στεγνώσουν μόνα τους για μισή ώρα και μετά χρησιμοποιήστε το πιστολάκι στη μέτρια σκάλα ή στη λειτουργία με δροσερό αέρα. Όσο για το σίδερο, εφαρμόστε το σε εντελώς στεγνά μαλλιά. Η υπερβολική θερμότητα προκαλεί τον βρασμό του νερού που βρίσκεται στην τρίχα με αποτέλεσμα να την «ψήνει» και να την αφυδατώνει. Σε κάθε περίπτωση, πριν από τη χρήση οποιουδήποτε εργαλείου styling, να εφαρμόζετε στα μαλλιά σας ένα ειδικό προϊόν που τα προστατεύει από τη θερμότητα.