Σπαγγέτι, πένες, παπαρδέλες, μπολονέζ, καρμπονάρα… όποια μακαρονάδα και αν λατρεύετε αυτά είναι τα μυστικά για να την κάνετε κορυφαία. Λατρεύουμε τα ζυμαρικά όχι μόνο επειδή είναι πεντανόστιμα αλλά γιατί αποτελούν μια από τις πιο εύκολες και φτηνές λύσεις στην κουζίνα.

Ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές αναβαθμίζουμε τις μακαρονάδες μας και απολαμβάνουμε ακόμα περισσότερο.

Το αλάτι στην μακαρονάδα

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα μακαρόνια θα πρέπει να είναι τόσο αλμυρό όσο και το θαλασσινό νερό. Θα διαφωνήσουμε όμως.

Ενώ τα μακαρόνια χρειάζονται αλμυρό νερό για να νοστιμίσουν δεν είναι ανάγκη να βράσουν σε νερό που να θυμίζει θάλασσα. Ειδικά αν αργότερα σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε μέρος αυτού του νερού για να δέσουμε τη σάλτσα μας.

Αλατίστε λοιπόν το νερό αλλά με μέτρο. Συνήθως 1-2 κουταλιές της σούπας φτάνουν για μια μεγάλη κατσαρόλα.

Όχι στο ελαιόλαδο

Ένα ελαφρύ ράντισμα με ελαιόλαδο κάνει μεν τα βρασμένα μακαρόνια να μην κολλάνε μεταξύ τους αλλά τα εμποδίζει από το να απορροφήσουν τη σάλτσα η οποία απλά καταλήγει να γλιστράει από πάνω τους.

Κρατήστε το νερό

Το νερό μέσα στο οποίο βράσατε τα μακαρόνια σας είναι πολύτιμο γι’ αυτό μην το πετάξατε! Για την ακρίβεια είναι από μόνο του ξεχωριστό υλικό για μια πετυχημένη μακαρονάδα. Είναι γεμάτο άμυλο και θα δέσει υπέροχα τα πιάτα σας αν προσθέσετε μερικές κουταλιές από αυτό καθώς ανακατεύετε τα μακαρόνια με την σάλτσα.

Σάλτσα και μακαρόνια

Ιδανικά μην χρησιμοποιείτε σουρωτήρι. Μεταφέρετε τα μακαρόνια, λίγο πριν γίνουν αλ ντέντε, στο τηγάνι όπου βρίσκεται η σάλτσα με μια λαβίδα. Προσθέστε λίγο από το αμυλούχο νερό που λέγαμε παραπάνω και ανακατέψτε για αρκετή ώρα στριφογυρίζοντας τα μακαρόνια με τη λαβίδα τελειώνοντας εκεί το μαγείρεμά τους, σε χαμηλή φωτιά.