Ξεκίνησε το 2013 με 4.000 συμμετέχοντες και έφτασε το 2020 να κινητοποιήσει 4 εκατομμύρια ανθρώπους να αποδεχθούν αυτή την πρόκληση. Μάλιστα, σύμφωνα με τις έρευνες, το 86% όσων το προσπάθησαν έκανε οικονομία, το 70% βελτίωσε τον ύπνο του, το 66% είχε περισσότερη ενέργεια και το 65% είχε γενικά πιο βελτιωμένη υγεία.

Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν ότι το 72% όσων ακολούθησαν το Dry January challenge μείωσε την ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωνε και στη διάρκεια των επόμενων μηνών του χρόνου. Οπως εξηγεί ο καθηγητής Κέβιν Μουρ, ηπατολόγος στο UCLH του Λονδίνου, αυτό που συμβαίνει είναι ότι μία ομάδα ανθρώπων που αρέσκονται στο να πίνουν, σταματούν για έναν μήνα το ποτό και απολαμβάνουν πολλά οφέλη στην υγεία τους, μειώνοντας το λίπος στο συκώτι τους, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και παράλληλα χάνοντας βάρος.

Τι πρέπει να κάνουμε για να το ακολουθήσουμε;

Να μην πιούμε καθόλου αλκοόλ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο. Αυτό είναι όλο.

Τι θα κερδίσουμε;

Πρόκειται για ένα εγχείρημα, που κάνει πολύ καλό στο σώμα μας. Κατ’ αρχάς θα αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες που μας προκαλεί μεσοπρόθεσμα το αλκοόλ, όπως είναι το χανγκόβερ. Επιπλέον, θα χάσουμε βάρος, θα έχουμε περισσότερη ενέργεια, θα κάνουμε οικονομία, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις αίματός μας. Επίσης, θα μας επιβεβαιώσει ότι μπορούμε ακόμα κι αν δεν πιούμε, να περάσουμε καλά, να διασκεδάσουμε, να ερωτευτούμε, να χαλαρώσουμε… Αυτή είναι μία διαπίστωση που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε μία ισορροπημένη σχέση με το αλκοόλ και στο υπόλοιπο του χρόνου αλλά και της ζωής μας.

Γιατί να ακολουθήσουμε το Dry January challenge;

Επειδή:

* Δεν μας αρέσει η σχέση μας με το αλκοόλ.

* Θέλουμε να έχουμε περισσότερη ενέργεια και να ξυπνάμε χωρίς χανγκόβερ.

* Θέλουμε να κάνουμε οικονομία. Ας μην ξεχνάμε ότι το αλκοόλ, ειδικά όταν το καταναλώνουμε εκτός σπιτιού, είναι ακριβό.

* Επιθυμούμε να βελτιώσουμε την εικόνα μας γενικά ή εν όψει κάποιου σημαντικού γεγονότος στο οποίο θέλουμε να παραστούμε, όπως ένας γάμος, μία βάφτιση, κ.λπ. Μετά από έναν μήνα χωρίς αλκοόλ θα φαινόμαστε και θα νιώθουμε καλύτερα. Πιο αδύνατοι, με πιο λαμπερό δέρμα, χωρίς μαύρους κύκλους και πρησμένα μάτια.

* Θέλουμε να πετύχουμε μία εγκυμοσύνη. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να απέχουμε από το αλκοόλ, οπότε είναι σκόπιμο να σταματήσουμε να πίνουμε από όταν ξεκινήσουμε να προσπαθούμε, ώστε να αποφύγουμε να έρθουμε στη δυσάρεστη θέση να συνεχίζουμε να πίνουμε χωρίς να το γνωρίζουμε ενώ έχει ξεκινήσει η εγκυμοσύνη.

* Κάποιος φίλος σχολιάζει ότι ίσως πίνουμε πολύ. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να αποδείξουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε το αλκοόλ ακόμα και σταματώντας το όταν θέλουμε.

* Οι εξετάσεις μας (χοληστερόλη, σάκχαρο, ηπατικοί δείκτες κ.ά.) υποδεικνύουν ότι χρειάζεται να κάνουμε κάποιες αλλαγές ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες της υγείας μας.

Τι θα βοηθήσει στην προσπάθειά μας:

* Να φτιάξουμε μία λίστα με τα όσα ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε από αυτή την προσπάθειά μας.

* Να το πούμε στους φίλους και στην οικογένειά μας ώστε να δεσμευτούμε απέναντί τους αναφορικά με την προσπάθειά μας.

* Να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι που θα μας βοηθήσει να ξεχνιόμαστε και να έχουμε στη ζωή μας κάτι που θα μας ευχαριστεί.

* Να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανά πισωγυρίσματα. Κάποια φορά μπορεί να είμαστε πιο αδύναμοι και να μην μπορούμε να κρατήσουμε την απόφασή μας και να πιούμε ένα ποτό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρόκειται για το τέλος του κόσμου. Μπορούμε να ξαναπιάσουμε την προσπάθειά μας από την αρχή την επόμενη ημέρα.

Τι να κάνουμε για να προετοιμαστούμε;

* Να μην έχουμε αλκοόλ στο σπίτι.

* Να βρούμε εναλλακτικές σχετικά με το τι θα πίνουμε όταν οι υπόλοιποι θα καταναλώνουν αλκοόλ.

Πώς δεν θα υποκύπτουμε στην επιθυμία μας

Αυτό που χρειάζεται να έχουμε στον νου μας είναι ότι η έντονη επιθυμία δεν κρατάει για πάντα. Σύμφωνα με τους ειδικούς διαρκεί 6 λεπτά, οπότε αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα 6 λεπτά μετά τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα.