Το επόμενο βήμα για άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση η οποία περιμένει αύριο, Παρασκευή, τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής έδειξε ξεκάθαρα ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι το να πάρει μπρος και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά από πολύ καιρό.

Βάζοντας παράλληλα φρένο στις συζητήσεις περί ανοίγματος των χιονοδρομικών κέντρων και απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων.

«Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα για την στόχευση της κυβέρνησης σχετικά με την σταδιακή επαναφορά κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και απαντώντας εμμέσως στα σενάρια που μιλούσαν για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων και της εστίασης.

Αφενός ο ικανοποιητικός ρυθμός του εμβολιασμού και αφετέρου η μερική αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων δεν δικαιολογούν, ωστόσο, τυχόν επίσπευση περισσότερων σταδίων επαναφοράς στην κανονικότητα, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Πότε ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια

Οι εισηγήσεις των ειδικών θα κρίνουν σε κάθε περίπτωση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ωστόσο στην πλειοψηφία τους δείχνουν θετικοί στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης επεσήμανε ότι για εκείνον προτεραιότητα είναι το άνοιγμα γυμνάσιων – λυκείων.

«Με απογοητεύει ότι άνοιξαν άλλες δραστηριότητες όπως η εκκλησία πριν από τα σχολεία» επεσήμανε και υπογράμμισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ότι είναι τραγικό λάθος να μιλάμε για σκι αντί για σχολεία.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη ανέφερε χθες πως «πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προσοχή με τεστ σε καθηγητές και τα παιδιά.

Έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, από την 1η Φεβρουαρίου.

Με δεδομένο ότι αύριο αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις – και να γίνουν οι ανακοινώσεις το απόγευμα από την κυβέρνηση – θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί για την επιστροφή στα δια ζώσης μαθήματα.

Τι θα γίνει με χιονοδρομικά κέντρα και μετακινήσεις

Επιφυλακτικός ως προς το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων εμφανίστηκε με τη σειρά του ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Φοβάμαι τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα» δήλωσε, αφήνοντας μια χαραμάδα για την απελευθέρωση του κυνηγιού και του ψαρέματος. Αντίθετα, ο κ. Βατόπουλος εμφανίστηκε αρνητικός ως προς την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό, μεταθέτοντας σε δεύτερο χρόνο τη συζήτηση για την εστίαση.

Σε τηλεδιάσκεψη, ωστόσο, που πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με τους υπεύθυνους των χιονοδρομικών κέντρων αναγνώρισε τον παράγοντα χρόνο και για το λόγο αυτό άνοιξε ένα παράθυρο προς τους επιχειρηματίες, λέγοντας πως θα μπορούσε να εξεταστεί μαζί με το άνοιγμα των χιονοδρομικών και το άνοιγμα των χώρων ενοικίασης στολών, με την είσοδο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

Την ίδια στιγμή, στα προς εξέταση από την Επιτροπή ζητήματα έχουν τεθεί:

– η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων

– οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

– το κυνήγι και το ψάρεμα

– η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων

– το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ

Αργεί ακόμη η εστίαση

Ακόμα περισσότερο αργεί το σχέδιο για τα εστιατόρια, που μένουν με κατεβασμένα ρολά από τις αρχές Νοεμβρίου και – με τα σημερινά δεδομένα – δεν προδιαγράφονται κινήσεις μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Στην τελική φάση εντάσσονται προφανώς τα μπαρ και γενικώς η διασκέδαση, για τα οποία δεν γίνεται προς το παρόν κουβέντα.

Στην εστίαση, σύμφωνα με τις σχετικές προαναγγελίες, το πρώτο βήμα απελευθέρωσης, όποτε κι αν αποφασιστεί, θα αφορά αποκλειστικά τους εξωτερικούς χώρους (με χρήση θερμαντικών σωμάτων) και θα συνοδεύεται από αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως αποφασίστηκε για το λιανεμπόριο.