Όλοι περνούν περιόδους περιστασιακής υπνηλίας και χαμηλής ενέργειας. Αλλά αν δεν βρίσκετε ανακούφιση μέσω του ύπνου ή γενικότερα της ξεκούρασης, μάλλον πρόκειται για εξάντληση, που σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπίσετε πριν εξελιχθεί σε κόπωση.

Μήπως οφείλεται σε κατάθλιψη;

Η μόνιμη κόπωση, η υπνηλία και το αίσθημα εξάντλησης είναι κοινά χαρακτηριστικά στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε κατάθλιψη. «Η ίδια η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει κόπωση, απάθεια και αδιαθεσία λόγω της φύσης της νόσου» αναφέρει η Leela R. Magavi, ψυχίατρος.

Τα σημάδια της κατάθλιψης που σχετίζονται με την κόπωση περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα ύπνου.
  • Δυσκολία αφύπνισης το πρωί.
  • Κοιμάστε υπερβολικά πολλές ώρες.

Πώς θα διαχειριστείτε την εξάντληση

Μερικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

Προσέξτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες

Καταγράψτε όλα όσα θέλετε να κάνετε μέσα στην ημέρα το πρωί και πριν κοιμηθείτε μην ξεχνάτε να «διαγράψετε» όλα όσα καταφέρατε από την λίστα σας. «Κάθε επιτυχία απελευθερώνει νευροχημικά όπως η ντοπαμίνη, τα οποία ενισχύουν θετικά την υγιή συμπεριφορά», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ξεκουραστείτε

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία, καθώς σύμφωνα με επιστημονική μελέτη η αϋπνία διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Οπότε αν αντιμετωπίζεται πρόβλημα με την απώλεια ενδιαφέροντος θα ήταν καλό να διατηρείται ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και να θέσετε την ξεκούρασή σας σε προτεραιότητα.

Μετακινηθείτε

Για να καταφέρετε να αφιερώσετε χρόνο σε μία αθλητική δραστηριότητα, είναι σημαντικό να βρείτε μία που πραγματικά θα σας ευχαριστεί, Μπορεί να είναι οτιδήποτε από χορό μέχρι και περπάτημα στην γειτονιά σας.

Η συμμετοχή σε άσκηση και σωματικές δραστηριότητες που απολαμβάνετε μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας και τα επίπεδα ενέργειας, γεγονός που θα σας βοηθήσει να βρείτε κίνητρα και να συνεχίσετε.