Ειδικά αυτήν την περίοδο που μένουμε σπίτι προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του κοροναϊού, είναι μια καλή ευκαιρία να μπούμε στην κουζίνα. Όχι μόνο για να προετοιμάσουμε υγιεινά γεύματα για την οικογένειά μας, αλλά και για να επωφεληθούμε από τα ψυχολογικά οφέλη της μαγειρικής.

Πώς μπορεί η μαγειρική να βελτιώσει την ψυχολογία μας;

-Ενισχύει τη δημιουργικότητά μας

Ανακαλύπτοντας νέες συνταγές, κάνοντας πειραματισμούς με τους συνδυασμούς συστατικών και φτιάχνοντας γεύματα για την οικογένειά μας, έχουμε την ευκαιρία να νιώσουμε δημιουργικοί, σε μια εποχή που το έχουμε πραγματικά ανάγκη.

-«Ανεβάζει» τη διάθεση

Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Health Education & Behavior βρήκε ότι η μαγειρική βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση, ενώ ευνοεί την ανακούφιση από τα συμπτώματα μελαγχολίας και στρες. Μάλιστα, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ είχε αποδείξει ότι η απώλεια βάρους, η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και η μείωση των λιπαρών τροφών συμβάλλουν αποτελεσματικά στη βελτίωση της διάθεσης.

-Βελτιώνει τη συγκέντρωσή μας

Αντί να βιαζόμαστε να φτιάξουμε ένα πρόχειρο γεύμα μέσα σε λίγα λεπτά, συγκεντρωνόμαστε στην ίδια τη διαδικασία της μαγειρικής, απολαμβάνοντας το κάθε στάδιό της χωρίς περισπασμούς. Αν καταφέρουμε να κάνουμε παύση στις σκέψεις μας έστω μισή ώρα την ημέρα, μπορούμε να αποκομίσουμε μεγάλα οφέλη όσον αφορά την ενίσχυση της συγκέντρωσής μας.

-Μειώνει το στρες

Σε έναν κόσμο που η εργασία αλλά και η ψυχαγωγία μας περνούν όλο και περισσότερο σε ψηφιακό επίπεδο, μια χειρωνακτική δραστηριότητα, όπως η μαγειρική, μπορεί να καταστεί εξαιρετικά χαλαρωτική και δημιουργική.

Τι να προσέξουμε…

Ακόμη κι αν θεωρούμε το μαγείρεμα αγγαρεία, αξίζει να του δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς, από ό,τι φαίνεται, αν την αντιμετωπίσουμε σωστά, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ψυχολογία μας.

Ωστόσο, δεν αρκεί να ασχοληθούμε με τη μαγειρική, πρέπει να το κάνουμε και με συγκέντρωση. Αυτό σημαίνει να κρατάμε τον εαυτό μας στο «εδώ και τώρα» και να εστιάζουμε στην προετοιμασία του γεύματος με όλες μας τις αισθήσεις, δίνοντας έμφαση στην αφή και στην όσφρησή μας.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να βρούμε μια ώρα που μας εξυπηρετεί, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πραγματικά τη διαδικασία και να μην την αντιμετωπίζουμε διεκπεραιωτικά.