Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός εξαιτίας της επέλασης της κακοκαιρίας «Μήδεια» καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να δυσκολέψει τους εμβολιασμούς. Μάλιστα μεταξύ των μέτρων που έχει λάβει η πολιτεία περιλαμβάνεται και ειδικός σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού.

Ήδη έχει καταρτιστεί ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση των εμβολιασμών.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι από εχθές, κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία για τη «Μήδεια», είχε τονιστεί ιδιαίτερα η ανάγκη οι δήμοι της χώρας να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό την υλοποίηση της επιχείρησης «Ελευθερία», ακόμα και εν μέσω ακραίων φαινομένων.

Μπορούν να εμβολιαστούν το συντομότερο όσοι δεν καταφέρουν να πάνε στο ραντεβού τους λόγω της Μήδειας
Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι οι πολίτες να προσέλθουν με ασφάλεια στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και να μην χαθεί και καμία δόση του εμβολίου.

Τονίζεται πάντως πως σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά υπάρχει ειδική μέριμνα για να εξυπηρετηθούν στην κακοκαιρία όσοι πρόκειται να εμβολιαστούν και αν λόγω του χιονιά η μετακίνηση δεν είναι εφικτή, δε θα αντιμετωπίσουν κάποια ποινή και θα μπορούν να μπουν ξανά να μπουν στο σύστημα και να εμβολιαστούν το συντομότερο.

Μάλιστα αν κάποιοι δεν τα καταφέρουν, τότε υπάρχει λίστα αναπλήρωσης για στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και τοπικές λίστες που έχουν καταρτιστεί από υγειονομικές περιφέρειες ούτως ώστε να διατεθούν τα εμβόλια σε κατοίκους των περιοχών που βρίσκεται το εμβολιαστικό κέντρο.

Τι θα πρέπει να κάνει όποιος δεν μπορεί να πάει να εμβολιαστεί λόγω κακοκαιρίας

Εκτός αυτού σε επαγρύπνηση είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και οι Δήμοι ούτως ώστε αφενός να είναι προσβάσιμα σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα αφετέρου να μπορούν οι ηλικιωμένοι πολίτες να μεταφερθούν στο εμβολιαστικό κέντρο χωρίς προβλήματα.

Διευκρινίζεται πως όσοι ηλικιωμένοι είναι να εμβολιαστούν, αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον δήμο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά τους.

Αν δεν είναι δυνατή η μεταφορά ή οι ίδιοι κρίνουν πως δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα υπάρξει μέριμνα ώστε το ραντεβού να αναπληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Ερυθρός Σταυρός: Ξεκινά σήμερα η μεταφορά ευάλωτων ανθρώπων στα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με αφορμή την κακοκαιρία και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις μέρες, αναλαμβάνει εκτάκτως από αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, με πρωτοβουλία του Προέδρου Dr. Αντώνιου Αυγερινού και μέσω της υπηρεσίας του «Βοήθεια στο Σπίτι», την μεταφορά ηλικιωμένων, ατόμων με κινητικά προβλήματα αλλά και μοναχικών πολίτων, προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα του Νομού Αττικής.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» του Ε.Ε.Σ., που εδώ και 30 χρόνια στηρίζει αδιάλειπτα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είναι να βρίσκεται στο πλευρό πολιτών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εξυπηρετώντας την ασφαλή μετάβασή τους στα κέντρα εμβολιασμού, ειδικά αυτές τις μέρες που οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθιστούν ακόμα δυσκολότερη την μετακίνηση τους. Η μεταφορά από και προς το εμβολιαστικό κέντρο θα γίνεται με οχήματα του Ε.Ε.Σ., τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της υγείας από τον COVID-19.

Οι πολίτες που βρίσκονται στο Νομό Αττικής και αδυνατούν να μετακινηθούν, μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα μέσω της Τηλεφωνικής Γραμμής Υποδοχής Κοινωνικών Αιτημάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού: 210 36 42 319 και 210 36 09 825.

Εμβολιασμοί και την άλλη Κυριακή

Σας ενημερώνουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχιστεί και μετά το πέρας της κακοκαιρίας με στόχο την εξυπηρέτηση όσων περισσότερων συνάνθρωπων μας έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν και την ερχόμενη Κυριακή ώστε να μην χαθεί καμία από τις δόσεις των εμβολίων.

Ο σχεδιασμός ισχύει και για όσους θα κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου