Στην «κατάψυξη» έχει βάλει τη χώρα η «Μήδεια». Πλέον, έχουμε περάσει στο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, το οποίο θα είναι σφοδρότερο, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για πυκνά χιόνια και πολικές θερμοκρασίες.

Στα βόρεια προάστια της Αττικής το χιόνι έχει στρώσει, ενώ σημειώνεται χιονόπτωση σε περιοχές όπως στα Βίλια όπου απαγορεύεται η είσοδος προς το κέντρο της πόλης, τη Μεταμόρφωση, το Χαλάνδρι, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε νότια προάστια.

Μάλιστα, λόγω της έντονης χιονόπτωσης έχει κλείσει η Εθνική Οδός από τον κόμβο Καλυφτάκη, στην Κηφισιά, μέχρι τη Λαμία. Παράλληλα, σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τον Πειραιά και τη Ραφήνα.

Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, είναι πιθανό από το βράδυ της Δευτέρας τα φαινόμενα να ενταθούν, και η Τρίτη να είναι η ημέρα που θα πληγεί περισσότερο από την κακοκαιρία το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και κυρίως η Αττική.

Για το λόγο αυτό, από τις προηγούμενες ημέρες, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ούτως ώστε να αποφευχθούν προβλήματα και να αντιμετωπιστούν αμέσως έκτακτες καταστάσεις.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Η κακοκαιρία πάντως έφερε προβλήματα στο οδικό δίκτυο, σε πολλά μέρη του οποίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία, με τις αντιολισθητικές αλυσίδες να είναι απαραίτητες σε αρκετά σημεία.

Ειδικότερα, η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας έχει κλείσει από το ύψος της Καλυφτάκη έως τη Λαμία, ύστερα από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Η Εθνική Οδός έκλεισε με δική μου απόφαση για να μην εγκλωβιστεί και κινδυνέψει κανείς, καθώς η χιονόπτωση είναι σφοδρή» σημείωσε ο υπουργός, σε πρωινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Σε ανακοίνωσή της αστυνομίας αναφέρεται το εξής: «Λόγω της σφοδρότητας του καιρικού φαινομένου και για λόγους ασφαλείας οδηγών και οχημάτων, η Εθνική Οδός από τον κόμβο Καλυφτάκη (Κηφισιά) έως τη Λαμία θα παραμείνει κλειστή.

» Οι οδηγοί ήδη με αναστροφή επιστρέφουν από τα σημεία εισόδου στον αυτοκινητόδρομο. Στο επόμενο τρίωρο θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση (από ώρα 05:30)».

Λόγω της απόφασης σχηματίστηκαν στο σημείο ουρές οχημάτων, με τους οδηγούς να μην μπορούν να φτάσουν στους προορισμούς τους.

Επίσης, διακόπηκε η κυκλοφορία λόγω χιονόπτωσης και στον Υμηττό, ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και στη λεωφόρο Αθηνών. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, απαγορεύτηκε η κίνηση των οχημάτων στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό και στη λεωφόρο Αλίμου – Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από το ύψος του πυροφυλακίου Καισαριανής.

Η κυκλοφορία των φορτηγών απαγορεύεται στη λεωφόρο Αθηνών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, από το ύψος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο Δαφνί.

Σε πλήρη ακινητοποίηση όλων των οχημάτων στο εθνικό δίκτυο από τον κόμβο του Αγίου Κωνσταντίνου στη Φθιώτιδα έως τις Αφίδνες προχώρησε η αστυνομία εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων για να αποτραπεί ο κίνδυνος εγκλωβισμού των οχημάτων.

Λίγο πριν τις 9.00 το πρωί απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου από τα διόδια της Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, και από τα διόδια Καλαμακίου στο ρεύμα προς Αθήνα.