Δεύτερο «χτύπημα» χιονοπτώσεων αναμένεται να σαρώσει την Αττική αλλά και άλλες περιοχές από το απόγευμα, καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο κύμα της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Συγκεκριμένα ο πρώτος γύρος κακοκαιρίας για την Αττική έφτασε νωρίς το πρωί, όπου αρκετές περιοχές στα βόρεια «θάφτηκαν» στο χιόνι. Μάλιστα αραιό χιόνι έπεσε και σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας.

Το μέτωπο της κακοκαιρίας έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική, βάζοντας στην «κατάψυξη» ακόμα και το κέντρο της Αθήνας.

Πάντως η Μήδεια έχει σαρώσει ήδη από χτες τις περισσότερες περιοχές στην Βόρεια, Δυτική και Ανατολική Ελλάδα, με πολικές θερμοκρασίες να καταγράφονται σε μια σειρά περιοχών.

Το ρεκόρ σημειώθηκε στην Κοζάνη, με τον υδράργυρο στο Μεσόβουνο να… κατρακυλά σχεδόν στους -20 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με το meteo.gr:

Την ίδια ώρα τρεις μετεωρολόγοι προβλέπουν πώς θα χτυπήσει το δεύτερο κύμα της Μήδειας τη χώρα, καθώς και πότε θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του χιονιά η Αττική.

Έρχεται νέο «χτύπημα» στην Αττική – Αναλυτική πρόγνωση Καλλιάνου

Από το βράδυ της Δευτέρας θα έρθει το πιο σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας «Μήδεια» σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.
Η κακοκαιρία «Μήδεια» χτυπά ήδη την Αττική ωστόσο οι επόμενες ώρες θα είναι πιο δύσκολες σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο. Όπως είπε ο μετεωρολόγος, «έρχεται η ώρα της Αθήνας».

Αναλυτικά η πρόγνωσή του:

Το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ηπειρωτικά-ανατολικά από το ύψος του Πηλίου. Θα χιονίζει στο Πήλιο, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Αττική και τη Βοιωτία, στα βορειοανατολικά της Πελοποννήσου αλλά και στις περιοχές του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, ο καιρός θα είναι πολύ βελτιωμένος στη βόρεια Ελλάδα.

Μέχρι και την Τετάρτη το πρωί, θα έχουμε χιονοπτώσεις στα ανατολικά-ηπειρωτικά τμήματα, ακόμα και στις πεδινές περιοχές. Πυκνά θα είναι τα χιόνια και σε περιοχές των Κυκλάδων, της Κρήτης, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μέχρι και τα πεδινά τμήματα.

Μήδεια: Έρχεται η ώρα της Αθήνας

Για την περιοχή της Αττικής, έγινε ένα πρώτο πέρασμα από ασθενείς χιονοπτώσεις κατά βάση τις πρώτες πρωινές ώρες και θα συνεχίσει κατά περιόδους να χιονίζει στα βόρεια προάστια.

Από το βράδυ ουσιαστικά σήμερα και στη συνέχεια μέχρι και το βράδυ αργά της Τρίτης έρχεται η ώρα της Αττικής, η ώρα της Αθήνας.
Θα έχουμε και σύγκλιση των ανέμων και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και αυξημένα ποσά υγρασίας, με αποτέλεσμα από σήμερα το βράδυ και στη συνέχεια για 24 περίπου ώρες θα έχουμε χιονοπτώσεις που θα επηρεάζουν την Αττική από τα πεδινά μέχρι τα παραθαλάσσια τμήματα κατά τόπους.

Και σήμερα στο Σύνταγμα είχαμε ασθενείς χιονοπτώσεις, φανταστείτε για τι μιλάμε για την Τρίτη. Θα χιονίσει σίγουρα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς αν θα έχουμε αξιόλογη χιονόστρωση ή όχι.

Αύριο θα είναι καθαρός χιονιάς για την Αττική. Θα έχουμε ψιλοεκπλήξεις στην Αττική.

Νικολέτα Ζιακοπούλου: Πότε θα σταματήσουν τα χιόνια στην Αττική, προσοχή στον παγετό

Για δύσκολο διήμερο που έρχεται λόγω «Μήδειας» στην Αττική προειδοποιεί η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Μιλώντας στον Aplha 989 περιέγραψε τον καιρό στην Αττική και περιέγραψε το κύμα χιονιά που αναμένεται από το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική και πόση διάρκεια θα έχουν τα φαινόμενα αυτά.

«Σήμερα περίπου μέχρι το μεσημέρι στην Αττική θα πάμε περίπου με τον ίδιο καιρό. Δηλαδή με τις χιονοπτώσεις κατά διαστήματα σε όλο το νομό με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα και τις χιονοστρώσεις στα βόρεια του νομού. Υπάρχει όμως ένα διάστημα σήμερα από το μεσημέρι που θα υπάρξει ένα σπάσιμο του καιρού. Μία πρόσκαιρη ύφεση το μεσημέρι στην Αττική. Όμως δεν τελειώνουμε εδώ καθώς από τη νύχτα απόψε προς την Τρίτη πάμε σε ένα νέο γύρο χιονοπτώσεων που θα κρατήσει μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και τα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως είναι και κατά τι εντονότερο από τις χιονοπτώσεις που έχουμε σήμερα. Άλλα λοιπόν κρατάμε πως μια πρόσκαιρη ύφεση θα έχουμε σήμερα το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και αύριο τις μεσημβρινές ώρες και θα έχουμε διαστήματα με εξάρσεις σε αυτές και ξεμπερδεύουμε από αύριο το απόγευμα σιγά σιγά με σαφώς βελτιωμένο καιρό την Τετάρτη», είπε η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Για τον καιρό μετά την Τετάρτη σημείωσε: «Θα βελτιωθούμε στο θέμα των χιονοπτώσεων, θα βγει και ήλιος σε όλη τη χώρα και αυτό που έλεγα είναι ότι θα είναι το πρόβλημα πια ο παγετός.  Δηλαδή οι αρνητικές θερμοκρασίες».

Για τις θερμοκρασίες στην Αττική εκτίμησε πως Τετάρτη πρωί θα έχουμε -3 με -4 βαθμούς Κελσίου.

«Να πω σήμερα και μία τεράστια προσοχή στους ανέμους έχουμε ριπές 12 μποφόρ είναι εξαιρετικά αντίξοες οι συνθήκες εκεί. Σίγουρα υπάρχει απαγορευτικό με μέσες εντάσεις 10-11 μποφόρ και ριπές 12 δεν νομίζω να κινηθεί τίποτα μέσα στο Αιγαίο. Αυτό θα κρατηθεί στα Δωδεκάνησα μέχρι την Τετάρτη. Άρα βελτίωση στο θέμα των ανέμων θα δούμε από Τετάρτη», συμπλήρωσε. 

Αρναούτογλου: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε χθες ότι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προς το μεσημέρι και περίπου έως και το απόγευμα της Δευτέρας.

Προβλέπει, όμως, ότι αναμένεται να ενταθούν, αυτή τη φορά περισσότερο, χοντρικά από αργά το βράδυ της Δευτέρας και να κρατήσουν έως περίπου και το απόγευμα της Τρίτης, ενώ αρκετά πιο εξασθενημένες θα διατηρηθούν μέχρι και το ξημέρωμα της Τετάρτης για να σταματήσουν από κει και μετά.

Εγραψε χθες το βράδυ ο Σάκης Αρναούτογλου ακόμη χθες: «Όσον αφορά στην υπόλοιπη Αττική και το κέντρο της Αθήνας, μπόρες χιονιού αναμένονται μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας. Ανοίγματα του καιρού ακόμα και με διαστήματα ηλιοφάνειας θα υπάρξουν κατά πάσα πιθανότητα από κει και μετέπειτα και περίπου μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, όμως από αργά το βράδυ της Δευτέρας προβλέπονται και πάλι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα και κατά τόπους μάλιστα πυκνές (οι οποίες δεν αποκλείεται να δώσουν και αξιόλογη χιονόστρωση) και να κρατήσουν κατά διαστήματα έως περίπου και το απόγευμα της Τρίτης, με σταδιακή βελτίωση από κει και μετά και μικρή πιθανότητα να ξαναχιονίσει για λίγο αργά τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη!

Η θερμοκρασία σε όλη την Αττική θα παρουσιάσει αισθητή πτώση τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη, με μέγιστες τιμές τους τρεις με πέντε βαθμούς στα πεδινά και παραθαλάσσια και γύρω στο μηδέν στα βόρεια και υπερβόρεια προάστια!».

Η πορεία της κακοκαιρίας «Μήδεια»

Δείτε ζωντανά την πορεία της κακοκαιρίας «Μήδεια»:

Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί

Σημειώνεται ότι , στην Αττική, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αστυνομία, ώρα 07.20, τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην Παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, από τον κόμβο Βιλίων μέχρι τα Βίλια και στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το Νεκροταφείο προς τον Υμηττό.

Παραμένει κλειστή η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους: Λ. Πάρνηθος, από το ύψος της αίθουσας δεξιώσεων Ermitaz Hall, ρεύμα κυκλοφορίας προς καζίνο, Λ. Φυλής, στο ύψος της ταβέρνας «το Χρυσό βαρέλι» ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια. Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου, μέχρι το Πάρκο Ανατολής.

Ο καιρός στην Αττική σήμερα

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη