Καθώς τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού αποτελούν τον νέο κίνδυνο από την αρχή της πανδημίας, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αλλά και Έλληνες ειδικοί προτείνουν την χρήση διπλής μάσκας, για μεγαλύτερη προστασία αλλά δίνουν και χρήσιμες συμβουλές για κάνουμε πιο στενή και επομένως αποτελεσματική την εφαρμογή της.

Διπλή μάσκα; Διπλή προστασία

Ο λόγος που φοράμε μάσκα, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι για να δημιουργηθεί ένας φυσικός φραγμός ενάντια στα μεγάλα και μικρά σταγονίδια, που μπορεί να μεταφέρουν τον νέο ιό.

Μια μικρή μελέτη αναφέρεται στο πλεονέκτημα από την ταυτόχρονη χρήση δύο μασκών, χωρίς ωστόσο να έχει αξιολογηθεί από ομότιμους ερευνητές. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δύο μασκών μπορεί να αποδειχθούν καλύτερες όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη μάσκα υψηλότερης λειτουργίας.

Οι περισσότερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένου του Dr. Segal, διαπίστωσαν ότι πολλαπλά στρώματα υφάσματος φιλτράρουν ιικά σωματίδια καλύτερα από ένα μονό στρώμα και δύο στρώματα υφάσματος υψηλής ποιότητας με σφιχτή ύφανση αποδίδουν καλύτερα.

«Το να φοράς δύο μάσκες μπορεί να είναι λογική ιδέα αν η ικανότητα φιλτραρίσματος της μίας μάσκας δεν είναι πολύ ισχυρή» επισημαίνει ο καθηγητής Scott Segal.

Ποιος είναι ο κατάλληλος τύπος μάσκας;

Ειδικά σε αυτήν την φάση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνουμε πιστοί στα μέτρα προστασίας, τηρώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση αλλά και την χρήση μάσκας, σε κλειστούς αλλά και εσωτερικούς χώρους, αποφεύγοντας τα μέρη με συγχρωτισμό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά o λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Anthony S. Fauci, μπορεί να χρειαστούν και διπλές μάσκες.

Ν95 ή υφασμάτινη

Μία διαθέσιμη επιλογή είναι οι υφασμάτινες μάσκες, που είναι καλύτερες από το να μην φορέσετε καθόλου. «Οι μάσκες υφασμάτων είναι οι πιο διαπερατές και προσφέρουν τη λιγότερη προστασία, αλλά είναι καλύτερες από καθόλου μάσκα», εξηγεί Δρ Eric Cioe-Pena, διευθυντής παγκόσμιας υγείας στο Northwell Health στο New Hyde Park, Νέα Υόρκη.

Ν95 ή KN95

Αν και οι επιλογές ανάμεσα στους τύπους μάσκας είναι πολλές, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Science Advances, οι μάσκες Ν95 χωρίς βαλβίδα προσφέρουν αρκετό υψηλό επίπεδο προστασίας.

Το μεγαλύτερο όφελος για τις μάσκες N95 ή KN95 είναι ότι φιλτράρουν το 95% των αερολυμάτων.

Ν95 ή χειρουργική

Εάν η μάσκα ΚΝ95 ή Ν95 δεν αποτελούν διαθέσιμη επιλογή, τότε η χειρουργική αποτελεί την αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ Δρ. Anthony S. Fauci, ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα να φορέσετε δύο χειρουργικές μάσκες για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά τους.