Η Άνια Ζοζεφίν Μαρί Τέιλορ-Τζόι γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1996 στο Μαϊάμι και είναι η μικρότερη από τα πέντε αδέρφια της. Η μητέρα της είναι βρετανικής και ισπανικής καταγωγής και εργάζεται ως ψυχολόγος και ο πατέρας της είναι σκωτσέζικης και αργεντίνικης καταγωγής και εργαζόταν ως τραπεζίτης μέχρι που αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τους αγώνες σκαφών.

Η οικογένειά της μετακόμισε στο Μπουένος Αϊρες όταν η Τέιλορ ήταν βρέφος και έτσι μιλούσε κυρίως ισπανικά καθώς μεγάλωνε. Εζησε εκεί μέχρι την ηλικία των 6, όταν η οικογένειά της μετακόμισε στο Λονδίνο. Η ίδια βρήκε αυτήν τη μετακόμιση τραυματική και αρνιόταν επί δύο χρόνια να μιλήσει αγγλικά θεωρώντας ότι έτσι θα ανάγκαζε τους γονείς της να μετακομίσουν πίσω στην Αργεντινή.

Στα 14 της μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και μοίραζε τον χρόνο της μεταξύ Αμερικής και Αγγλίας. Στην ηλικία των 16, ενώ ψώνιζε στο Harrods, ανακαλύφθηκε ως μοντέλο από τη Σάρα Δούκας, τη γυναίκα που ανακάλυψε επίσης την Κέιτ Μος. Μέσα από τις δουλειές της στο μόντελινγκ ήρθε σε επαφή με τον χώρο της υποκριτικής. Εκανε τα πρώτα της βήματα στην υποκριτική πρωταγωνιστώντας στην ταινία τρόμου «Η μάγισσα» (2015), όπου κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις με την ερμηνεία της.

Κάπως έτσι άρχισε να κερδίζει συμμετοχές σε ταινίες όπως το «Morgan» (2016), «Διχασμένος» (2016), «Thoroughbreds» (2017), «Glass» (2019) και «Radioactive» (2019). Μετά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη μίνι σειρά του BBC «The Miniaturist» (2017), συμμετείχε στη δραματική σειρά «Peaky Blinders» (2019) υποδυόμενη την Τζίνα Γκρέι.

Το 2020 ήταν σίγουρα η χρονιά της αφού το διαπεραστικό βλέμμα της και το ταλέντο της κατάφεραν να την καθιερώσουν ως το νέο it girl του Χόλιγουντ. Πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Εμμα» και «The New Mutants», ενώ έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από τη μίνι σειρά «The Queen’s Gambit».

Είδε το όνομά της να γίνεται γνωστό σε όλον τον κόσμο μέσα σε λίγες ημέρες. Η πρωταγωνίστρια του «The Queen’s Gambit» κατάφερε να καθηλώσει εκατομμύρια θεατές με το εκφραστικό βλέμμα της και να γίνει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της περασμένης χρονιάς. Και όλα αυτά μόλις στην ηλικία των 24 ετών.

Το 2021 αναμένεται να την απολαύσουμε στην ταινία «Last Night in Soho», ενώ έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή στην επερχόμενη ταινία «The Northman» και στο πρίκουελ της ταινίας «Mad Max», όπου θα υποδυθεί τη Furiosa.

Το γρήγορο μακιγιάζ της

«Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να ρίχνω νερό στο πρόσωπό μου και στη συνέχεια να χρησιμοποιώ λάδι αμαμελίδας ως toner. Μετά εφαρμόζω μια αντηλιακή με υψηλό δείκτη προστασίας και χρώμα σε όλο μου το πρόσωπο. Αν δείχνω κουρασμένη, βάζω concealer κάτω από τα μάτια μου. Απλώνω μάσκαρα, διαλέγω ένα έντονο χρώμα κραγιόν, ξεμπλέκω τα μαλλιά μου με τα δάχτυλά μου και ελπίζω για το καλύτερο».

Το καλύτερο skincare tip που έμαθε από τη δουλειά της

«Ο makeup artist στο τέλος κάθε γυρίσματος μου έδινε μια πετσέτα την οποία είχε ζεστάνει στον φούρνο μικροκυμάτων ώστε να ξεβαφτώ. Μου άρεσε τόσο πολύ αυτή η αίσθηση που έκτοτε το κάνω και μόνη μου στο σπίτι. Βυθίζω μια πετσέτα σε λάδι αμαμελίδας ή ροδόνερο, τη βάζω για λίγο στον φούρνο μικροκυμάτων και μετά σκουπίζω το πρόσωπό μου για να απομακρύνω τα νεκρά κύτταρα».

Το περίεργο tip περιποίησης που ακολουθεί

«Κάνω κάτι το οποίο είναι κάπως περίεργο και κανονικά δεν πρέπει να κάνω, αλλά λειτουργεί άψογα στα μαλλιά μου επειδή είναι πολύ ξηρά: εφαρμόζω το conditioner από τις ρίζες έως τις άκρες, το αφήνω για λίγη ώρα και έπειτα το ξεβγάζω».

Το μυστικό της για να μυρίζει πάντα υπέροχα

«Μου αρέσει να απλώνω άρωμα στους καρπούς μου. Επίσης, μου αρέσει να το εφαρμόζω πίσω από τα γόνατά μου, ειδικά όταν φοράω ένα μακρύ φόρεμα, επειδή έτσι αναδίδεται καθώς κινούμαι. Μερικές φορές βάζω μια σταγόνα άρωμα στη μύτη μου ώστε να το απολαμβάνω και η ίδια όλη μέρα».

Για τη διατροφή της

«Είμαι vegetarian από την ηλικία των 8, επομένως δεν ακουμπάω το κρέας ή το ψάρι. Ημουν vegan για πολύ καιρό επειδή είναι η πιο οικολογική επιλογή που μπορούσα να κάνω ως καταναλωτής. Οταν ακολουθούσα vegan διατροφή είχα μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό και περισσότερη ενέργεια. Επίσης, ως vegetarian λατρεύω την ιταλική κουζίνα».

Για τη γυμναστική

«Ημουν χορεύτρια μπαλέτου και ενώ έχω να χορέψω σωστά εδώ και αρκετά χρόνια, όποτε κάνω γυμναστική νιώθω ότι το σώμα μου και οι μύες μου θυμούνται. Μου αρέσει να βάζω δυνατά τη μουσική το πρωί και απλά να χορεύω μόνη μου ξυπόλυτη. Επίσης, λατρεύω τους πολύωρους πρωινούς περιπάτους».

Για τον ρόλο της ως Μπεθ Χάρμον στο «The Queen’s Gambit»

«Η Μπεθ είναι ο ρόλος στον οποίο έχω δοθεί περισσότερο. Μπορεί να είμαι πιο ατσούμπαλη και ανάλαφρη από την Μπεθ, αλλά έχουμε πολλά κοινά και στον πυρήνα μας είμαστε πολύ παρόμοιες. Συνέδεσα το πάθος της για το σκάκι με το πάθος μου για την υποκριτική. Είναι σαν ένα κάλεσμα που πρέπει να απαντήσεις. Στενοχωρήθηκα πολύ όταν έπρεπε να σταματήσω να την υποδύομαι».

Η αγαπημένη της self-care συνήθεια

«Λατρεύω να γεμίζω την μπανιέρα με άλατα και αιθέρια έλαια. Αυτή είναι η απόλυτη self-care πρακτική για εμένα. Τα μπάνια με βοήθησαν πολύ κατά τη διάρκεια του lockdown. Επίσης μου αρέσει να διαβάζω όταν έχω ελεύθερο χρόνο».

Η κακή της συνήθεια

«Από μικρή δεν κοιμάμαι πολλές ώρες. Ενας καλός ύπνος για εμένα είναι οι 5-6 ώρες. Ετσι νιώθω ότι έχω χρόνο να κάνω όλα όσα θέλω».