Σίγουρα, δεν υπάρχει αυτό που λέμε «τέλειος γάμος», αφού κάθε σχέση -ερωτική ή μη- έχει τις δυσκολίες της, της εντάσεις της και γενικά τα σκαμπανεβάσματά της. Ωστόσο, ο επιτυχημένος γάμος δεν είναι ακατόρθωτος. Είναι στο χέρι σας, τόσο το δικό σας όσο και του συντρόφου σας, να φροντίζετε τη σχέση σας και να διατηρείτε τον γάμο σας ευτυχισμένο. Μερικές φορές κάτι τέτοιο ίσως να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, όμως τα παρακάτω μυστικά μπορούν να σας βοηθήσουν.

Μυστικά για έναν επιτυχημένο γάμο

*Τσακωθείτε… σωστά

Δεν υπάρχει ζευγάρι που δεν τσακώνεται. Στην πραγματικότητα μάλιστα, η απόλυτη απουσία τσακωμών είναι ένα μάλλον ανησυχητικό σημάδι σε μια σχέση. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι να τσακώνεστε με υγιή τρόπο, διατηρώντας τον αλληλοσεβασμό σας και αναζητώντας στη συνέχεια τη λύση στο πρόβλημά σας.

*Επικεντρωθείτε στα δυνατά σημεία του άλλου

Δεν είναι πάντα εύκολο να αφήσετε πίσω σας εκείνες τις εκνευριστικές συνήθειες που έχει ο σύζυγός σας. Ωστόσο, για να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο, πρέπει να αποδεχτείτε τα δυνατά σημεία αλλά και τις αδυναμίες του συντρόφου σας και να είστε σε θέση να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Για παράδειγμα, αν ο σύζυγός σας είναι ακατάστατος, αναλάβετε εσείς την τακτοποίηση του σπιτιού και αφήστε τον να αναλάβει το μαγείρεμα.

*Μην περιμένετε ότι ο σύζυγός σας θα σας ολοκληρώσει

Εάν βασίζεστε στον σύζυγό σας για να σας εκπληρώσει όλα τα θέλω και να σας ολοκληρώσει ως άνθρωπο, μπορεί να οδηγηθείτε σε μια υπερβολικά εξαρτημένη σχέση μέσα στην οποία δεν εξελίσσεστε. Τα ζευγάρια που έχουν έναν πετυχημένο γάμο, ολοκληρώνονται μέσα στη σχέση τους, όχι από τη σχέση τους. Γι ‘αυτό βεβαιωθείτε ότι καλλιεργείτε τα δικά σας ενδιαφέροντα και καλύπτετε τις δικές σας επιθυμίες, αντί να περιμένετε τον σύζυγό σας να γεμίσει το κενό.

*Διασκεδάστε παρέα

Παρόλο που είναι σημαντικό να μην είστε εξαρτημένοι από τον σύζυγό σας, για να διατηρήσετε έναν ευτυχισμένο γάμο, είναι επίσης απαραίτητο να μοιράζεστε κοινές εμπειρίες. Όταν τα ζευγάρια μοιράζονται ένα κοινό πάθος ή μαθαίνουν μια δεξιότητα μαζί – π.χ. μαθήματα μαγειρικής ή μαθήματα τένις – εξελίσσονται μαζί. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν πάθος για την κοινή τους ζωή. Είτε πρόκειται για αγάπη για ταξίδια, έντονη επιθυμία για τη δημιουργία μιας οικογένειας ή αφοσίωση σε έναν κοινό σκοπό, αυτές οι εμπειρίες εμπλουτίζουν τη σχέση σας.

*Επιλέξτε να γοητευτείτε από τον σύζυγό σας

Εσείς αποφασίζετε αν ο σύζυγός σας είναι γοητευτικός ή όχι; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ναι. Το να μείνετε γοητευμένοι ως ένας από τον άλλο κατά τη διάρκεια του γάμου σας δεν είναι εύκολο. Για να το κάνετε λοιπόν αυτό, επικεντρωθείτε στα χαρακτηριστικά που σας αρέσουν περισσότερο πάνω του, όπως τα υπέροχα μάτια του ή η έκφραση που παίρνει όταν διαβάζει κάτι ενδιαφέρον. Φυσικά, ο σύζυγός σας δεν χρειάζεται να είναι μοντέλο για να νιώθετε έλξη. Άλλωστε, η έλξη έχει να κάνει με τόσα πολλά περισσότερα και βαθύτερα από την εξωτερική εμφάνιση.

*Γελάστε

Η ζωή είναι αγχωτική, οπότε βοηθάει το να μπορείτε να γελάσετε με τον σύζυγό σας, ακόμη και τις δύσκολες ημέρες. Είτε πρόκειται για ανόητα αστεία, ένα μήνυμα στο κινητό ή ακόμη και το να βλέπετε την αγαπημένη σας κωμωδία μαζί, το γέλιο μπορεί να αυξήσει τη μεταξύ σας σύνδεση.

*Αποδεχτείτε και περιμένετε την αλλαγή

Για να είστε πραγματικά ευτυχισμένοι στον γάμο σας, πρέπει να είστε πρόθυμοι να ωριμάσετε και να προσαρμοστείτε. Οι ανάγκες μας αλλάζουν διαρκώς, οι άνθρωποι μεγαλώνουν και οι σχέσεις εξελίσσονται. Αυτό που χρειάζεστε σήμερα μπορεί να μην είναι αυτό που θα χρειάζεστε σε δέκα χρόνια από τώρα. Τόσο εσείς όσο και ο σύζυγός σας είναι λογικό κι επόμενο να αλλάξετε και να ωριμάσετε. Το στοίχημα είναι να παραμείνετε συμβατοί καθώς αλλάζετε.