Άγιο είχαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου, το οποίο κατέρρευσε μερικώς μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα.

Μόλις «έπεσε» η σκόνη και οι άνδρες της ΕΜΑΚ μπόρεσαν να εισέλθουν, οι εικόνες από το εσωτερικό του σχολείου δείχνουν με τον πλέον φανερό τρόπο τον κίνδυνο τον οποίο διέτρεξαν όσοι ήταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή που χτύπησε ο Εγκέλαδος.

Μπάζα παντού, η οροφή έχει καταρρεύσει σε πολλά σημεία, οι τοίχοι έχουν «ξεφλουδίσει» και έχουν ρωγμές ή τρύπες σε πολλά σημεία. 

Κοντάρια εξέχουν από το ταβάνι και θρανία έχουν αναποδογυρίσει.

Στην αίθουσα των υπολογιστών, από τη μερική κατάρρευση του τοίχου, κοτρώνες έπεσαν στα θρανία και στο πάτωμα. 

Ο ήρωας διευθυντής

Χάρη στην ψύχραιμη και έγκαιρη επέμβαση του διευθυντή του σχολείου, σώθηκαν οι ζωές των 63 μαθητών και των 10 εκπαιδευτικών που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο.

Ο κ. Γρηγόρης Λέτσιος έκανε μια απλή αλλά συνάμα ηρωική πράξη: διατήρησε την ψυχραιμία του, θυμήθηκε τις οδηγίες προστασίας κατά τη διάρκεια του σεισμού, έτρεξε στις τάξεις και φώναξε σε όλους να κάτσουν κάτω από τα θρανία.

Η περιγραφή του για εκείνες τις δραματικές στιγμές ήταν συγκλονιστική: «Εκείνη τη στιγμή του ισχυρού σεισμού το μόνο που παρακαλούσα κι έλεγα ήταν… Θεέ μου, κάνε ακόμη 30 δευτερόλεπτα να αντέξει το κτίριο».

Ο πρόεδρος ΤΟΕΒ και κάτοικος του Δαμασίου, Γιώργος Μανίκας, τόνισε ότι το σχολείο του χωριού που υπέστη σοβαρές ζημιές πρέπει να κατεδαφιστεί.

Παράλληλα, όπως δήλωσε πρέπει να κατεδαφιστούν περίπου 150 από τα 500 σε σύνολο του χωριού, καθώς και η εκκλησία και τα ΚΑΠΗ.

Σύμφωνα με τον κ. Μανίκα χρειάζεται έλεγχος πριν επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους ενώ όπως εκτίμησε τουλάχιστον 100 οικογένειες θα μείνουν χωρίς κατοικία μετά τους ελέγχους των μηχανικών.

Πάντως, οι μαθητές θα μπορέσουν να ξανακάνουν μάθημα, καθώς το ΓΕΕΘΑ παραχώρησε δικές του κτιριακές εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει ξανά το σχολείο.

Ακολουθήστε το στο Google News