Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 μπορούν να συγκεντρωθούν με ασφάλεια χωρίς μάσκα, ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους με μη ευάλωτα άτομα που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με νέες συστάσεις του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Οι ελευθερίες για όσους έχουν εμβολιαστεί

«Η σημερινή δράση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Δεν είναι ο τελικός μας προορισμός », δήλωσε η Διευθύντρια του CDC Rochelle Walensky.

«Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, τα επίπεδα των κρουσμάτων του κοροναϊού θα μειώνονται στην κοινότητα και καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για την ανοσία, προσβλέπουμε στις ανανεωμένες συστάσεις προς το κοινό» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τη νέα σύσταση, τα άτομα που απέχουν τουλάχιστον 2 εβδομάδες από την τελευταία τους δόση μπορούν:

  • Να επισκεφθούν άλλους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να φορούν μάσκες ή να τηρούν αποστάσεις.
  • Να επισκεφθούν μη εμβολιασμένους ανθρώπους από μία μόνο οικογένεια, με χαμηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από τον κοροναϊό, σε εσωτερικούς χώρους, δίχως να φορούν μάσκες ή να τηρούν αποστάσεις.
  • Να αποφεύγουν την καραντίνα και τα τεστ μετά από έκθεση σε κάποιον που έφερε τον ιό ασυμπτωματικά.

Ποια μέτρα ισχύουν ακόμα και μετά τον εμβολιασμό

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί που θα παραμείνουν μέχρι τη συλλογή περαιτέρω δεδομένων. Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι πρέπει ακόμη:

  • Να φοράτε μάσκες και να τηρείτε τον κανόνα της φυσικής αποστασιοποίησης σε δημόσιους χώρους και γύρω από άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου.
  • Να φοράτε μάσκες και να τηρείτε τον κανόνα της φυσικής αποστασιοποίησης όταν επισκέπτεστε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί από περισσότερες από μία οικογένειες.
  • Να αποφεύγετε μεσαίες και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.
  • Να αποφεύγετε τα ταξίδια.

Στους δημόσιους χώρους, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν οδηγίες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους, συμπεριλαμβανομένης της σωστής τοποθέτησης μάσκας, της φυσικής αποστασιοποίησης την αποφυγή πλήθους, την αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων, την κάλυψη του στόματος και της μύτης σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος, το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ειδικοί

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει, σύμφωνα με το CDC, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά για τυχόν συμπτώματα της covid-19, ειδικά μετά από την έκθεση σε ύποπτο πιθανό κρούσμα αλλά και επιβεβαιωμένο.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί: «Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και αν τα ευρήματα είναι αισιόδοξα, θα πρέπει να παραμείνουμε συγκρατημένοι μιας και δεν έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα σχετικά με τους ρυθμούς μετάδοσης από εκείνους που εμβολιάζονται προς το υπόλοιπο κοινό. Ωστόσο, ο αρχίατρος των ΗΠΑ δρ. Φάουτσι επεσήμανε τον περασμένο μήνα ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα «δείχνουν προς μια πολύ ευνοϊκή κατεύθυνση».

Μελέτες από την Ισπανία και το Ισραήλ που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι η ποσότητα του ιικού φορτίου, η ποσότητα δηλαδή του ιού στον οργανισμό ενός ατόμου, είναι σημαντικά χαμηλότερη εάν κάποιος μολυνθεί μετά τον εμβολιασμό, σε σύγκριση με άτομα που μολύνθηκαν και δεν είχαν προλάβει να κάνουν το εμβόλιο.

Το χαμηλότερο ιικό φορτίο σημαίνει πολύ χαμηλότερες πιθανότητες μετάδοσης του ιού σε κάποιον άλλο, δήλωσε ο δρ. Fauci.