Όταν είναι να πάρουμε ένα χαπάκι αρκετοί το καταπίνουν με ένα ποτήρι νερό, λίγο καφέ, χυμό ή γενικά οτιδήποτε ποτό έχουν εύκαιρο.

Δυστυχώς, αυτή η πρακτική μπορεί να μην είναι πάντα ασφαλής.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υπάρχει κάτι που πρέπει να μην πίνετε για να καταπιείτε το φάρμακό σας.

Το 2017 η δρ. Shiew Mei Huang, αναπληρώτρια δ/ντρια του Γραφείου Κλινικής Φαρμακολογίας του FDA, δήλωσε ότι “ορισμένα φάρμακα πρέπει να περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις κατά της κατανάλωσης χυμού ή σάρκας γκρέιπφρουτ ενώ παίρνετε το φάρμακο«.

«Ο χυμός γκρέιπφρουτ, από μόνος του, είναι καλός ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συντελούν σε μια πλήρη διατροφή”, λέει ο δρ. Scott McDougall, συνιδρυτής και διευθυντής του The Independent Online Pharmacy, και συνεχίζει: «Ωστόσο, όταν το γκρέιπφρουτ λαμβάνεται με κάποια φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα«.

Σύμφωνα με τον FDA, πολλά φάρμακα διασπώνται ή μεταβολίζονται στο λεπτό έντερο με τη βοήθεια ενός ενζύμου που ονομάζεται CYP3A4. Ο δρ. McDougall λέει, όπως αναφέρει το iatropedia.gr, ότι ο χυμός γκρέιπφρουτ σταματά την λειτουργία αυτού του ενζύμου, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο αυτό χρησιμοποιεί το ένζυμο CYP3A4.

Σύμφωνα με την δρ. Jessica Nouhavandi, επικεφαλής φαρμακοποιό και συνιδρυτή του διαπιστευμένου διαδικτυακού φαρμακείου Honeybee Health, ορισμένα φάρμακα θα παραμείνουν στο αίμα περισσότερο, ενώ άλλα θα εμποδιστούν να εισέλθουν αποτελεσματικά στον οργανισμό. «Τα φάρμακα που παραμένουν στο αίμα σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών», λέει. «Μπορεί επίσης να συμβεί το αντίθετο, όπου δεν εισέρχεται αρκετό φάρμακο στο αίμα, εμποδίζοντας την λειτουργία του».

Ο δρ. Spencer Kroll, ειδικός εσωτερικής ιατρικής, λέει ότι δεν επηρεάζονται όλα τα φάρμακα από το χυμό γκρέιπφρουτ επειδή δεν βασίζονται όλα τα φάρμακα στη χρήση του ενζύμου CYP3A4. Είναι όμως σημαντικό όλοι να γνωρίζουν ότι πολλά φάρμακα μπορεί όντως να επηρεαστούν επειδή «ο χυμός γκρέιπφρουτ και τα φάρμακα καταναλώνονται συνήθως μαζί στο πρωινό».

Σύμφωνα με τον FDA, ορισμένα από τα φάρμακα που αλληλεπιδρούν αρνητικά με τον χυμό γκρέιπφρουτ περιλαμβάνουν:

  • φάρμακα στατίνης για την μείωση της χοληστερόλης
  • φάρμακα για την υπέρταση
  • φάρμακα κατά του άγχους, ακόμη και
  • αντιισταμινικά

«Η σοβαρότητα της αλληλεπίδρασης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο, το φάρμακο και την ποσότητα του χυμού γκρέιπφρουτ που πίνετε. Μιλήστε με τον γιατρό, τον φαρμακοποιό σας ή άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και διαβάστε οποιεσδήποτε πληροφορίες παρέχονται με το φάρμακο» προτείνει ο FDA. Αυτό θα σας βοηθήσει να μάθετε εάν επηρεάζεται το συγκεκριμένο φάρμακο και ποια άλλα φρούτα ή χυμοί μπορεί να επηρεάσουν το φάρμακό σας με παρόμοιο τρόπο.

Σύμφωνα με τον δρ. McDougall, «και άλλοι χυμοί ενδέχεται να έχουν παρόμοια αλληλεπίδραση με το χυμό γκρέιπφρουτ».