Να ανοίξουν κομμωτήρια, πάρκα και αρχαιολογικοί χώροι εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνώμων στην κυβέρνηση.

Επιπλέον πριν οι ειδικοί είχαν δώσει το πράσινο φως και για την αλλαγή του ωραρίου της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή εισηγήθηκε η απαγόρευση να ξεκινά από τις 21:00 το βράδυ και όχι από τις 19:00 όπως ήταν πριν.

Ωστόσο  φαίνεται πως θα εξακολουθήσει να απαγορεύεται η μετακίνηση με ΙΧ με τον κωδικό 6, καθώς οι ειδικοί δεν ήταν σύμφωνοι.

Σύμφωνα με πλήροφορίες η Επιτροπή εισηγήθηκε να επιτρέπεται και το ψάρεμα αλλά εντός του δήμου.

Ανακοινώσεις και περισσότερες διευκρινίσεις θα δοθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Σημειώνεται πως η συνεδίαση της Επιτροπής ξεκίνησε από τις 10 το πρωί με τους ειδικούς να συζητούν μία σειρά θεμάτων.

Αναλυτικά οι εισηγήσεις των ειδικών μέχρι στιγμής:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας επανέρχεται στις 21:00 αντί για τις 19:00
  • Φρένο στην μετακίνηση με ΙΧ με τον κωδικό 6
  • Να ανοίξουν ξανά οι πύλες σε πάρκα και αρχαιολογικούς χώρους, ώστε ο κόσμος να μην μαζεύεται σε σπίτια
  • Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, ανοίγουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, αυστηρά με ραντεβού.

Τα σενάριο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Πάντως το επικρατέστερο σενάριο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι πρώτα θα ανεβάσουν ρολά με αυστηρά μέτρα προστασίας και υγιεινής στις 22 Μαρτίου τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα κέντρα περιποίησης άκρων.

Για το λιανεμπόριο προκρίνεται το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με φυσική παρουσία και όχι με τη μέθοδο του click away ή click in shop.

Σημειώνεται ότι όταν ανοίξουν τα καταστήματα, οι πελάτες θα μπορούν να τα επισκεφτούν στέλνοντας sms στο 13032. Το SMS στο 13032, ενδέχεται να έχει χρονική διάρκεια τριών ωρών και ο νέος πενταψήφιος αριθμός είναι ήδη έτοιμος, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή όταν ανοίξουν τα καταστήματα.

Φυσικά θα υπάρξει όριο στα άτομα που θα επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει του γνωστού κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ., ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.