Αν και ο τύπος της επιδερμίδας μας (ξηρός, λιπαρός, κανονικός, μεικτός) είναι γενετικά προκαθορισμένος, καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα μας τείνει να γίνεται πιο ξηρό, αφού οι σμηγματογόνοι αδένες μας παράγουν λιγότερη λιπαρότητα. Προκειμένου λοιπόν να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και λαμπερό, θα πρέπει να προσαρμόζουμε τη ρουτίνα περιποίησής μας στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του.

Τι ανάγκες έχει η επιδερμίδα μας σε κάθε δεκαετία;

*Στη δεκαετία των 20

Σε αυτήν την ηλικία το δέρμα μας αποτελείται κατά 25% από πρωτεΐνες. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι δύο από τις πολύ σημαντικές πρωτεΐνες: οι ίνες κολλαγόνου χαρίζουν σφριγηλότητα και αντοχή στο δέρμα, ενώ η ελαστίνη, ευθύνεται για την ελαστικότητα, τη δύναμη και την ικανότητα του δέρματος να διατηρεί την υγεία του.

-Χρειαζόμαστε αντιοξειδωτικά προϊόντα περιποίησης (βιταμίνη C, βιταμίνη Ε) και αντηλιακά φίλτρα, επειδή η φθορά που υφίσταται το δέρμα από τον ήλιο δρα αθροιστικά με την πάροδο των χρόνων.

*Στη δεκαετία των 30

Το δέρμα μας γίνεται σταδιακά πιο λεπτό, πιο θαμπό και οι λεπτές γραμμές γίνονται πιο ορατές. Ένας από τους λόγους που συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές είναι ότι το χόριο, δηλαδή το υποστηρικτικό στρώμα κάτω από την επιδερμίδα, αρχίζει να μειώνεται. Παράλληλα, τα κυτταρικά τοιχώματα αδυνατίζουν, το κύτταρο δεν μπορεί να συγκρατήσει την υγρασία και εμφανίζονται οι πρώτες διαταραχές μελάχρωσης (κηλίδες, δυσχρωμίες).

-Χρειαζόμαστε προϊόντα που ενεργοποιούν την παραγωγή νέων κυττάρων και των πρωτεϊνών, καθώς και μια κρέμα νύχτας που επανορθώνει τις φθορές της ημέρας και καταπολεμά τις ρυτίδες. Φροντίζουμε λοιπόν τα καλλυντικά μας να περιέχουν λιπαρά οξέα, υαλουρονικό οξύ, αντιοξειδωτικά, κολλαγόνο και αντηλιακά φίλτρα. 

*Στη δεκαετία των 40

Το χόριο της επιδερμίδας αλλά και το υποδόριο λίπος μειώνονται, ενώ η παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης επιβραδύνεται αισθητά. Έτσι, αρχίζουμε να χάνουμε το σφιχτό περίγραμμα του προσώπου, οι κύκλοι και οι σακούλες γύρω από τα μάτια μας γίνονται πιο έντονοι και οι ρυτίδες πιο βαθιές.

-Χρειαζόμαστε προϊόντα που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ισχυρά αντιοξειδωτικά για να εξουδετερώνουμε τις ελεύθερες ρίζες. Αντί για απλή κρέμα ματιών επιλέγουμε μια αντιγηραντική που λειαίνει τις ρυτίδες και δρα ενάντια στους μαύρους κύκλους και τις σακούλες. Φροντίζουμε τα καλλυντικά μας να περιέχουν ρετινόλη, πεπτίδια, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, υαλουρονικό οξύ και αντηλιακά φίλτρα.

*Στη δεκαετία των 50

Πέρα από τη λέπτυνση και την απώλεια της πυκνότητας, τα επίπεδα των λιπιδίων μειώνονται κι άλλο, κάτι το οποίο οδηγεί στην απώλεια της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας, και στην αύξηση της ξηρότητας, των ρυτίδων και της χαλάρωσης.

-Χρειαζόμαστε καλλυντικά που αντιμετωπίζουν και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, καθώς και συστατικά με αντιφλεγμονώδη, μαλακτική και καταπραϋντική δράση. Το υαλουρονικό οξύ, τα οξέα απολέπισης και ανανέωσης, τα λιπαρά οξέα, η καφεΐνη και το κερί μέλισσας είναι μερικά από τα συστατικά που πρέπει να αναζητήσουμε στα καλλυντικά μας.

*Στη δεκαετία των 60

Σε αυτή τη φάση το δέρμα μας έχει χάσει το 57% των λιπιδίων και εμφανίζει έντονη ξηρότητα και απώλεια της πυκνότητας. Οι ρυτίδες και οι πτυχώσεις γίνονται πιο βαθιές, ενώ η έλλειψη ελαστικότητας κάνει την επιδερμίδα εύθραυστη.

-Χρειαζόμαστε καλλυντικά με συμπλέγματα δραστικών συστατικών, τα οποία επιτρέπουν την αναδόμηση τόσο των ιστών όσο και των λιπιδίων. Τα λιπαρά οξέα, τα θρεπτικά και συσφιγκτικά συστατικά, τα έλαια αναδόμησης και τα βούτυρα είναι μερικά από τα συστατικά που χρειάζεται η επιδερμίδα μας.