Αν νομίζετε ότι πρέπει να διπλωθείτε σαν πρέτζελ για να επωφεληθείτε από τη γιόγκα, θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να είστε καλοί στα ακροβατικά ή ευλύγιστοι προκειμένου να καταφέρετε να κάνετε γιόγκα. Ωστόσο, αν κάνετε γιόγκα τακτικά και για αρκετό καιρό, θα παρατηρήσετε μια σταδιακή βελτίωση της ευλυγισίας σας. Για παράδειγμα, μια στάση που αρχικά μπορεί να σας φαινόταν αδύνατη, θα καταλήξει να σας φαίνεται απλή. Παράλληλα, οι ενοχλήσεις και οι πόνοι που συνδέονται με την πολύωρη καθιστική στάση, θα μειώνονται και κατ’ επέκταση η στάση του σώματός σας θα βελτιωθεί.

Σημαντικά είναι όμως και τα οφέλη της γιόγκα στο μυαλό. Οι στάσεις γιόγκα που συνδυάζουν ασκήσεις stretching, ελεγχόμενης αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος, την πίεση του αίματος και να βελτιώσετε τη λειτουργία της καρδιάς σας. Επίσης, η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωσή σας, αφού σας μαθαίνει να εστιάζετε στο εδώ και το τώρα, μια πρακτική που μπορεί να σας χρησιμεύσει γενικότερα στη ζωή σας.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί και σημαντικοί λόγοι να ξεκινήσετε τη γιόγκα. Προτού όμως ξεκινήσετε, καλό είναι να γνωρίζετε τα παρακάτω.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου προτού ξεκινήσετε τη γιόγκα στο σπίτι

  • Δεν θα πετύχετε όλες τις στάσεις από την αρχή. Η γιόγκα γυμνάζει μυς που ίσως δεν γνωρίζατε καν ότι έχετε και εσείς πρέπει απλώς να πιέσετε τον εαυτό σας μέχρι εκεί που μπορεί. Σταδιακά θα αρχίσετε να βελτιώνεστε και μια ημέρα θα καταφέρετε να κάνετε εκείνη τη στάση που σας φαινόταν ακατόρθωτη.
  • Θα χαλαρώσετε στη «στάση του παιδιού». Η λεγόμενη «στάση του παιδιού» μάλλον θα γίνει μία από τις αγαπημένες σας, αφού σας προσφέρει πραγματικά τη δυνατότητα να χαλαρώσετε στη στιγμή. Αν οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε άβολα, κουρασμένοι ή απλώς θέλετε να ηρεμήσετε, η «στάση του παιδιού» είναι ιδανική.
  • Η αναπνοή παίζει σημαντικό ρόλο. Ένα από τα βασικά στοιχεία της γιόγκα είναι η αναπνοή. Σίγουρα, όλοι αναπνέουμε συνεχώς, κάθε ημέρα, η γιόγκα όμως απαιτεί έναν μεθοδικό τρόπο αναπνοής που είναι καινούργιος για όσους δεν έχουν δοκιμάσει ξανά γιόγκα.

Δείτε ένα μισάωρο πρόγραμμα γιόγκα, κατάλληλο για αρχάριους: