Παρουσίαση την στρατηγική των self-test θα παρουσιαστεί στην σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα μία εβδομάδα μετά από την ανακοίνωση πως τα self test θα μπουν στις ζωές μας από τις αρχές Απριλίου, οι ειδικοί της Επιτροπής αναμένεται να αξιολογήσουν την στρατηγική των self test στο σπίτι, αλλά και γενικότερα το σχέδιο ώστε το testing να γίνει το βασικό μας όπλο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα οι ειδικοί θέλουν το self testing να αποτελέσει το κλειδί για το άνοιγμα της αγοράς, ζητώντας μάλιστα την διενέργεια αυτών των test από τους εργαζομένους όταν θα γίνει η άρση των μέτρων.

Self test, το κλειδί για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Σημειώνεται πως ένα πρώτο προσχέδιο για τα self test έχει δημιουργηθεί ήδη από την Επιτροπή των Επιδημιολόγων η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη.

Σήμερα λοιπόν θα τεθούν επί τάπητος όλα τα πρακτικά ζητήματα σχετικά με τα test και θα δημιουργηθεί ένας «οδικός χάρτης» για την χρήση του από τους πολίτες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι το testing θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην καινούρια στρατηγική απέναντι στον ιό.

Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στις 18:00 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όλα όσα γνωρίζουμε για τα self test – Πότε θα έρθουν, πού θα δηλώνονται

Είναι φανερό άλλωστε πως προέκυψαν αρκετά ερωτήματα μετά την παρουσίαση του σχεδίου για τα self test από τον υφυπουργώ παρά τοην πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο.

Συγκεκριμένα, ενώ στην αρχή είχε αναφερθεί πως τα self test δεν θα δηλώνονται πουθενά και πως οι πολίτες σε περίπτωση που βγουν θετικοί θα πρέπει να απευθύνονται στον ΕΟΔΥ και στον φαρμακοποιό τους, φαίνεται πως πλέον αυτό δεν θα ισχύει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά βρίσκεται μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να δηλώνονται τα αποτελέσματα των test – κυρίως όσων βγήκαν θετικών και όσων θα επιστρέψουν στα μαγαζιά-.

Στόχος είναι δηλαδή η κατάγραφη όσων βρίσκονται θετικοί στον κοροναϊό σε ειδική πλατφόρμα, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό τα κρούσματα αυτά θα προσμετρώνται στα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται πως για την προμήθεια self test έχει ξεκινήσει σχετικός διαγωνισμός διάρκειας τριών ημερών και σε πρώτη φάση η χώρα μας θα προμηθευτεί 10 εκατ. ρινικά τεστ και τεστ σιελού.